Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Одржан фестивал Гордана Брајовић

rss

20.04.2013. Д. Стојановић, В. Новости

У Алексинцу одржани 16. Дани дечје поезије и стваралаштва "Гордана Брајовић". Лауреаткиња Виолета Јовић, за књигу "Свитац у очима". Највеселији тренуци били су уручење награда младим ствараоцима

Одржан фестивал Гордана Брајовић

Уручењем награде Нишлијки Виолети Јовић, за најбољу дечју књигу објављену прошле године "Свитац у очима" ("Свици"), коју традиционално додељују "Вечерње новости" и поделом признања деци ствараоцима, у граду на Моравици у петак је одржан 16. по реду фестивал Дани дечје поезије и стваралаштва "Гордана Брајовић".

Тако су се на једној од ретких културних свечаности у Србији у чијем су центру деца, у исто време на једном месту и истим поводом, још једном нашли младе литерате, од Сврљига, Алексинца и Ниша до Белог Потока, Бијељине, Вуковара и Подгорице, као и њихови идоли из читанки - угледни српски писци.

На академији одржаној у великој сали Дома културе, програм је почео приказивањем филма о Гордани Брајовић и наступом Инспектора Блаже, после чега је ученица нишке гимназије "Бора Станковић" Наталија Коцић, надахнуто прочитала своју песму "Мој народ хришћански".

- Већ 16 година Компанија "Новости" и Центар за културу Алексинац организују ове, званично најмасовније књижевне сусрете за децу, јер су за ово време стасале хиљаде нових песника. Ова награда за децу по угледу је исто што и награда "Меша Селимовић" за књижевност за одрасле и зато честитам овогодишњем лауреату - рекао је уредник у "Новостима" Миломир Краговић, уручујући награду Виолети Јовић.

- Лепо је када неко овако високо вреднује оно што радите, као што је то учинио жири одлучивши да награда с именом сјајне даме српске поезије за децу припадне мени - истакла је Виолета Јовић.

По традицији, најузбудљивији и највеселији тренуци били су уручење награда младим ствараоцима у области поезије и прозе, узраста од првог разреда основне до завршног разреда средње школе, укупно њих осамнаесторо, а још 27 добило је похвале. Њихови радови нашли су се и у Зборнику, који је овом приликом представљен.

После академије, у центру Алексинца приређен је маскенбал, а организатор је пригодним поклонима наградио најбоље креације.

У ТРЦИ 51 КЊИГА

На овогодишњи конкурс Центра за културу и уметност у Алексинцу конкурисала је 51 књига за награду "Гордана Брајовић", док је од деце стваралаца стигло 2.070 радова из Србије и дијаспоре.


# Гордана Брајовић фестивал Вечерње новости Миломир Краговић
@


 



Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима