Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Нинушка Стојановић награђена за најбољу главну женску улогу на фестивалу Гулини дани

rss

09.07.2021. Славица Момаковић / svet-australia.com

Млада врхунски талентована глумица Нинушка Стојановић, рођена је у Алексинцу (Србија) 1984. године. Активно је почела да се бави глумом у “Градском позоришту Театар 91” од 2008. године у Алексинцу добивши главну улогу Мионе у представи “Брисан пут” редитеља Душана Дуке Јавановића. До сада остварила је бројне улоге: “Камена срца” са улогом принцезе Цинцу Линцу у “Алиси у земљи чуда”, “Моја драга”, “Позови ме ради прељубе”, “Ивкова слава” (улога Мариоле), “Ми чекамо бебу”, “Тетка од миллион долара”, итд.

Нинушка Стојановић награђена за најбољу главну женску улогу на фестивалу Гулини дани

Бриљирала је на 9. фестивалу “Гулини Дани” у Петровцу на Млави, на којем је награђена за најбољу женску улогу у позоришној представи “Звездана Прашина” за улогу Јелене – “Театар 91”, Алексинац. Награђене су и њене колеге из истоимене представе Бојан Цветковић за најбољу мушку улогу Марка и Зорица Стевановић за најбољу женску епизодну улогу тетке. Интервју смо посветили Нинушкином великом успеху и раду у позоришту али пре разговора напоменула бих – Уметничка лоза породична, наставила се, јер је Нинушка Стојановић, ћерка Наташе Миливојевић цењеног и веома надареног текстописца.

На 9. фестивалу “Гулини Дани “у Петровцу на Млави награђени сте за најбољу позоришну главну женску улогу у престави “Звездана Прашина”. Како се осећате после овог великог тријумфа, јесте ли средили утиске?

Шта рећи, осим да сам јако срећна. Такво признање, одлука жирија, велика је част за мене али и уједно додатна мотивација да се и даље трудим кроз будуће улоге и представе. Позитивна реакција публике и невероватно добре оцене стручног жирија Владана Живковића, Александра Саше Волића и Николе Угриновића, још једном су сврстали наше глумце у групу најбољих аматера, што је довољна препорука да сви који имају прилику погледају ову представу. Помаци се дешавају, али су овакве представе далеко изнад нивоа осталих.

Том приликом изјавио је Владан Живковић познати глумац и председник жирија фестивала глумачких остварења Гулини дани:  “Без икавог стида овај ансамбл може да одигра преставе у “Атељеју” у Народном позоришту или било где”… за нас све, то је велика част и ветар у леђа. 

Ово је мени прва велика награда након дугогодишњег рада у позоришту. Почетна тачка сваког успеха је жеља, али ја сам стрпљиво чекала свој тренутак и ево резултата.

Реците нам нешто више о комедији “Звездана прашина” где сте до сада гостовали са представом, ко је режирао, улога Јелене којег је садржаја? 

Комедија “Звездана прашина”, “Градског позоришта Театар 91” из Алексинца коју чине брачне згоде и незгоде живи нешто више од четри године. Изведена је преко 40 пута. Прилику да је види имала је публика како у Србији, тако и у Македонији, Републици Српској, Хрватској, на Космету, у Атини. На позоришним фестивалима награђена је са преко 20 награда. 

Велике заслуге за награде има редитељ представе, наш дугогодишњи сарадник и пријатељ Бранислав Недић који је маестрално оживео текст нашег чувеног драматурга Душана Ковачевића.

Представа садржи све оно што карактерише Ковачевићев стил, па слободно могу рећи, да је одавно побрала симпатије публике.

Мени је у престави припала  уога Јелене (лепе и симпатичне жене) која је у браку 10 година. Причу о њеном односу са шмекером и љубавником Марком, упоредо прати и прича њихових животних партнера са пуно заплета и расплета. Сведок свих дешавања је наравно кум, као и неизоставна тетка.

Ми и даље пунимо сале, људи се смеју и бар на тренутак забораве све ове муке које су нас снашле у задње време, али комедију није лако играти. За њу је поребо више талента, рада, јер док се публика смеје, глумац мора да остане озбиљан, фокусиран на улогу. С друге стране, та реакција публике за нас је итекако битна, оно што сваком глумцу пуни срце и душу је свакако аплауз.

Како сте заправо постали глумица, шта вас је подстакло да станете на “даске које живот значе”?

У свет глуме пре 13 година увео ме је познати редитељ и глумац Душан Дука Јовановић и сигурном руком и саветима водио ка овоме што сам сада. Наравно, касније су се низале сарадње са многим другим нашим познатим редитељима.

Велике напоре да нашем позоришту ништа не недостаје улаже Милена Ристић директорка “Градског позоришта Театар 91”.

Ту су и остали чланови ансамбла колеге глумци. Ми смо прави тим. Мала породица заљубљеника у глуму која годинама у назад успешно ради а тајна успеха у животу “није да човек ради оно што воли, већ да воли оно што ради”.

Извор


# интервју позориште Театар 91 фестивал Бојан Цветковић Бранислав Недић Зорица Стевановић Петровац на Млави Душан Дука Јовановић Нинушка Стојановић
@


 



Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима