Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Најављени јубиларни 25. књижевни сусрети "Гордана Брајовић"

rss

06.12.2021. Вечерње новости

За ову смотру на којој је, од тада, награђено готово 40 наших најеминентнијих писаца за најбоље књиге намењене млађем и старијем дечјем узрасту, без обзира на литерарни род, и кроз коју је својим литерарним прилозима прошло готово четири хиљаде ученика основних и средњих школа, управо је расписан 25. конкурс.

Најављени јубиларни 25. књижевни сусрети "Гордана Брајовић"

Организациони одбор књижевног сусрета "Гордана Брајовић" Алексинац 2022, поред тога што је позвао да се образложени предлози, уз по три примерка књиге за најмлађе, из актуелне продукције, пошаљу до 31. јануара, расписао је конкурс и за ученичке радове. За дечје стваралаштво из области поезије и прозе, прописане су три категорије: од 1. до 4. разреда основне школе, од 5. до 8. разреда основне школе, као и за све разреде средње школе.

Сваки ученик може конкурисати са највише три рада за обе области (поезија и проза), а теме овогодишњег конкурса су: "Дрво" ( за узраст од 1. до 4. разреда), "Има нешто у мени" (од 5. до 8. разреда) и "Љубав" ( за средњошколски узраст). Посебан део конкурса односи се на чаосписе за најмлађе. И дечји радови и часописи шаљу се у по три примерка, и то на адресу - за "Књижевни конкурс Гордана Брајовић", Центар за културу и уметност, Душана Тривунца број 15, 18220 Алексинац. Рок је исти као и за одрасле писце, 31. јануар.

Међу онима који су до сада добили награду установљену у част "песме међу песницима" (како је Гордану назвао Драган Лукић) су, између осталих, Драгослав Андрић, Слободан Станишић, Драган Лукић, Мира Алечковић, Душко Трифуновић, Добрица Ерић, Перо Зубац...

- У целом песништву Гордане Брајовић видим нешто што је трајније од нас, од нашег тела крхког, а шта је то? То је дрво! У том дрвету, читајући њену поезију, видео сам да највише, најснажније осећа трешњу, трешњин цвет - записао је једном њен друг по перу Драган Колунџија.

Поред класика наше литературе за најмлађе, чија су се имена нашла на једном симболичном дрвету трешње, у дворишту основне школе у њеном родном Суботинцу, ту су и данас популарни Урош Петровић, Весна Алексић, Драган Хамовић, Виолета Јовић и многи други. Лауреат последњих, овогодишњих сусрета је млада списатељица из Ужица Даница Богојевић, за роман "Загрли месец".

МОЋ РЕЧИ

МЕЂУ многим песницима и писцима који су се бавили старалаштвом Гордане Брајовић је и Перо Зубац, који је уочио важност коју је она придавала речима: "Знала је и моћ и немоћ речи. Живот је посветила речи и оставила речи које време неће умети да избрише. Она сада, онако лепа и нежна, шета вртом песника Ватсјајане и паун пада на њено раме."

Извор


# Центар за културу и уметност Гордана Брајовић Душана Тривунца Урош Петровић Књижевни сусрети Гордана Брајовић
@cekulaleksinac @


 



Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима