Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Моравски Бујмир у алексиначкој општини, нова дестинација за путнике намернике

rss

27.12.2018. Томислав Брзаковић

Посетиоци на једном месту могу да виде алатке и оруђа за рад, која су коришћена у доба мануфактуре, другим речима пре сто година. Село је повезано асфалтним путем, од Алексинца, до Ниша, преко Житковца, Лужана и Тешице.

Бранислав Благојевић

У Моравском Бујмиру, насељу алексиначке општине, се десет година одржава јединствена  манифестација у Србији „Качамакијада“. Сваке године се одржава почетком августа. Тако је било и ове године, када је одржана по десети пут. Неколико стотина посетилаца из окружења па и шире, колико се сваке године окупљају, ове године били је пријатно изненађено.

Поред праћења такмичења у припремању и кувању качамака од кукурузног брашна, који су могли и да дегустирају, имали су прилику да посете и Етно кућу и Галерију „Благојевић“, једину у алексиначком поморављу, отворену за ширу јавмост. Интересовање је било толико да се чекало у ред да уђу и виде слике рађене у акварелу и на платну, аматера и аутора Етно куће, Бранислава Благојевића.

Власник Етно куће и један од идејних твораца "Качамакијаде", Бранислав Благојевић, са којим смо разговарали, између осталог нам је рекао:

"Моја давнашња жеља, која ми се врзмала у глави, била је како да све оно што припада мојој породици, сакупим и поставим на једно место. Тиме би не само сачувао део културне баштине, која приказује како се некада када није било индустријализације и масовне производње живело на селу. С једне стране и с друге да пружим могућност млађим нараштајима, да се упознају са начином живота на селу пре стотину година, када је била чиста мануфактура. Није било електричне енергије и када се све производило у оквиру домаћинства од хране до других техничких помагала" рекао је Бранислав и додао: 

"Сав мој труд који је био мукотрпан у прикупљању експоната, био би узалудан да их нисам јавно обелоданио. У томе ми је највише помогла управо „Качамакијада“, јер сви они који су је посетили су моји промотери. Повратком кући имали су о чему да се похвале код свохјих комшија и пријатеља. Иначе, сви изложени експонати су из породичне заоставштине Благојевић".

Према незваничним информацијама за Етно кућу и галерију у Моравском Бујмиру, већ постоје интересовања за групне и појединачне посете. Међутим, у зимском периоду неће бити отворена, а када пукне пролеће, капије ће бити широм отворене све до позне јесени.


# туризам Моравски Бујмир Томислав Брзаковић етно Бранислав Благојевић
@


 



Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима