Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Културно стваралаштво на селу одржано у Лужану

rss

17.05.2017. текст и фото: Томислав Брзаковић

У великој сали Дома културе у Лужану, публици су се представила: КУД “Опанак“, домаћина, КУД „Мерак“ из Вукашиновца и КУД „Рутевац“ из Рутевца.

Здравица, фото: Томислав Брзаковић

Овој јединственој манифестацији присуствовали су председник Скупштине општине, Алексинац, Грујица Вељковић и Др Живорад Жика Николић, из Алексинца.

Ове године, у организацији Центра за културу и уметност, СО Алексинца, која је и покровитељ, по четрнаести пут се у алексиначком Поморављу, одржава јединствена Манифестација „Културно стваралаштво на селу“. Међу насељима која учествују је и Лужане. Овде је лане основано КУД „Опанак“ у коме наступају девејчице и дечаци од 5 до 15 година старости из Лужана, Нозрине и Моравског Бујмира. Оснивање КУД, има за циљ очување традиције и културне баштине од заборава у Србији, као и допринос на афирмацији села у општини. Свакако да је незаобилазна и српска национална кухиња, давно заборављених народних јела и ручних радова, које су плеле, хеклале или ткале њихове баке.

ПрелоУ суботу 13. маја КУД „Опанак“, имао је ватрено „крштење“. Први пут од свог оснивања су се надметали са члановима КУД “Мерак“ из Вукашиновца и КУД “Рутевац“ из Рутевца.

У кореографији Предрага Раденковића из Нозрине, публици у реновираној сали Дома културе испуњеној до последњег места, КУД „Опанак“ се представио, једном лепом здравицом, која се преноси с колена на колено, у извођењу Стефана Стефановића из Лужана, изворном песмом „Куде си пошла море цвето“, сплетом игара из Србије, народним обичајем „Прело“ и чобанским играма су затворили“ Културно стваралаштво на селу“.

Као гост Лужанчана др Живорад Жика Николић, на фрули од које се не одваја осим када спава извео је Алексиначко коло и Колубарски вез.

РутевацКУД “Рутевац“ се представио народним играма из Црне Траве, блоком песама и играма из Македоније и изворним играма са Хомоља.

И најзад, КУД „Мерак“ из Вукашиновца се представио изворном народном песмом „Косово“ у извођењу Наталије Ђорђевић, играма из Димитровграда као и играма из Беле Паланке.

Вукашиновац

Све извођаче песама пратио је солиста на хармоници, Младен Марковић, из Житковца. Водитељ програма био је Зоран Живковић, бивши новинар АЛТ-а. Учеснике са краћим биографским подацима, најављивао је наизменично.

За сваки наступ народно коло или изворна песма, публика која је била одушевљена до „суза“, није жалила своје дланове да их награди френетичним аплаузима.

Посебну драж овом дружењу у Лужану, дало је присуство председника Скупштине општине Алексинца, Грујице Вељковића и др Живорада Жике Николића, који се као гост опробао и на фрули.

Како ова Манифестација нема такмичарски карактер као некада када су одржавани Сусрети села Србије, то ће по оцени Жирија, (Драган Милошевић, музичар и продуцент, Живица Виденовић, председница Удружења грађана „Радиност“ из Алексинца и Гордана Живановић, стручни сарадник Центра за културу и уметност у Алексинцу), неке од тачака, бити изведене на Етно вече ри „На Морави воденица стара“, које се сваке године, одржава у Алексинцу, јула месеца.

Иначе, пошто је ово први јавни наступ КУД „Опанак“, домаћини су се потрудили да све протекне у најбољем реду. Гости, а било их је не само мештана, већ и Нозрине, Моравског Бујмира, Моравца, Тешице, Стублине, су на улазу у салу Дома културе, дочекивани сољу и погачом, уз добродошлицу. Пре уласка у салу могли су да разгледају етно собу са ручним радовима, које су некада, плеле, хеклале или ткале наше баке. У етно соби су имали прилику да виде и двадесетак врсти давно заборављених јела из националне кухиње Србије. За ова јела побринуле су се домаћице из Лужана, Нозрине и Моравског Бујмира.

И као што то бива на крају сваког дружења Центар за културу и уметност, учесницима додељује захвалнице. У име Центра за културу, захвалнице је уручила Гордана Живановић, стручни сарадник и члан жирија. Међу добитницима је и ваш извештач ( други на слици с лева).

„Културно стваралаштво на селу“, завршава се 27. маја у Великом Дреновцу, сусретом домаћина, Трњана и Краљева.

 


# Грујица Вељковић Центар за културу и уметност Рутевац на Морави воденица стара Лужане удружења грађана Гордана Живановић Вукашиновац Драган Милошевић Зоран Живковић Опанак КУД Мерак КУД Културно стваралаштво на селу
@cekulaleksinac @


 



Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима