Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Књига „На Косову цветају божури“- Нови патриотизам у српској поезији

rss

05.11.2019. Божа Марковић

Недавно је у просторијама Удружења „Пуковник Рајевски“ у Житковцу одржана предпромоција девете књиге поезије књижевника Драгише Марковића, професора, под насловом „На Косову цветају божури“, у издању Европског дефендолошког центра у Бања Луци.

Књига „На Косову цветају божури“- Нови патриотизам у српској поезији

На скупу су учествовали љубитељи и познаваоци поезије, рецензент академик професор др Раде Биочанин, научни саветник ЕДЦ Бања Лука и чланови Удружења. У уводном делу предпромоције говорио је о књизи научни саветник ЕДЦ академик професор др Раде Биочанин истакавши да књига „На Косову цевтају божури“ представља излив новог патриотизма, у којој је песмама представљен и трасирано ново родољубље Срба од Светога Саве, Косовског боја, Првог српског устанка, Првог и  Другог српско-турског рата, Првог и Дргог балканског рата, Првог и Другог светског рата до бомбардовања СРЈ од стране НАТО агресора од 24.3.-10.6.1999. године. Књига представља избор родољубивих песама Драгише Марковића, у којима су песме о страним вођама и земљама, домаћим вођама у борби за ослобођење Срба, многим значајним личностима у току ратовања, неколико светаца, али и Николи Тесли на 116 страница, чиме се наше страдлништво везује са другим земљама страдалим у разним историјским периодима, чиме се наша и сапатничка историја неких поменутих земаља у књизи интернационализује. Један посве нови приступ новом родољубљу истакао је у уводном делу научни саветник ЕДЦ академик професор др Раде Биочанин. Књига садржи белешку о писцу, још два поглавља, из наставка текста, и десетину колор фотографија насталих у новијем периоду везаних за тематике песама.

Стихове из књиге  „На Косову цветају божури“ говорила је Весна Плочић, професор и новинар ТВ Виком, Бања Лука, а о делу књиге која је посвећена Првом симпозијуму о последицама бомбардовања одржаном у Нишу 18. и 19.6.2018. и изводима из разговора Боже Несврћанина са академиком професором др Радетом Биочанином на тему „Истине и заблуде о осиромашеном уранијуму“ мр Мирсада Бадић, докторанд и члан Националног центра за стратешка истраживања националне безбедности Београд.

На крају посебно надахнуто казивао је следеће стихове Драгиша Марковић, професор и књижевник: „На Косову цветају божури“, „Пуковник Рајевски“, „Николај Други Романов“, „Не окрећи се сине“ и „Волим те Београде“.


# Драгиша Марковић Божа Марковић - Несврћанин фотографија поезија Косово и Метохија промоција Радомир Биочанин Раде Марковић Весна Плочић
@


 



Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима