Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Јубиларни, 25. књижевни сусрети посвећени Гордани Брајовић, песникињи и репортеру

rss

09.05.2022. М. Краљ Новости

Данас у 10 сати подигнута је застава фестивала у славу стиха, младости и сећања на песникињу и легендарног репортера "Новости", а потом следи маскенбал малишана из вртића "Лане" из Алексинца, као увертира 25. Књижевних сусрета "Гордана Брајовић"

Јубиларни, 25. књижевни сусрети посвећени Гордани Брајовић, песникињи и репортеру

У години јубилеја, смотре коју све ове године негује Центар за културу и уметност Алексинац, после дуже паузе "Новости" су поново, уз општину Алексинац, покровитељ награде за најбољу књигу намењену најмлађима, а која ће сутра бити уручена Дејану Алексићу, за дело "Мало-мало па слон".

Лауреат и остали учесници песничких сусрета, међу којима су и ранији добитници, али и неки од писаца чије су књиге биле у ужем избору за ово признање, пре свечаног уручења обићи ће у Горданином родном Суботинцу Основну школу "Свети Сава". Уз читање песама и прозе, ту ће овогодишњи добитник поставити, на стилизовано дрво у дворишту школе, трешње, уз плочицу са својим именом, како су то учинили и његови претходници. Свечано уручење у Дому културе пратиће, као и сваке године, програм који изводе алексиначки ђаци.

Алексићеву књигу, од 51. белетристичког наслова пристиглог на конкурс, међу којима се седам издвојило у ужи избор, изабрао је жири, у коме су били Драган Хамовић, Бранко Стевановић, Драган Богутовић, Бранислав Ђорђевић и Зорана Опачић (председник).

За најбоље поетске радове у категорији млађих основаца жири је наградио Богдану Цветковић (допунска настава на српском језику, Инголштат, Баварска), Јулијану Живадиновић (допунска настава на српском језику, Штутгарт, Баден-Виртенберг), Ању Живадиновић (ОШ "Димитрије Тодоровић Каплар", Књажевац), а похваљена је Неда Пајић (ОШ "Никола Тесла", Београд). У истом узрасту за најбољу прозу награђени су Вукашин Ђошић (ОШ "Љупче Николић", Алексинац), Николина Ђорђевић (ОШ "Ђура Јакшић", Јелашница, одељење Просек), Павле Добрић (ОШ "Никола Тесла", Београд), док су похвале добили Трифун Јовић (ОШ "Дубрава", Књажевац) и Нина Јовановић ("Марија Бурсаћ", Београд).

Међу старијим основцима награде за поезију освојили су Вук Димић (ОШ "Душан Вукасовић Диоген", Обреж, Пећинци), Марија Ераковић (ОШ "Мића Станојловић", Коцељева), Ана Марковић (ОШ "Ј. Ј. Змај", Алексиначки рудник) и похваљен је Матеја Бојић (ОШ "Мића Станојловић", Коцељева). За прозне радове награде су добили Сергеј Јовић (ОШ "Стефан Немања", Ниш), Јована Глиџић (ОШ "Стефан Немања", Ниш), Уна Вељковић (ОШ "Димитрије Тодоровић Каплар", Књажевац), а похвалу Ања Бојковић (ОШ "Љупче Николић", Алексинац).

За поезију су међу средњошколцима награђени Андријана Ћојбашић (Гимназија Ивањица), Урош Тирнанић (Савремена гимназија, Београд) и Теодора Илић (Гимназија "Бора Станковић", Врање), а за прозу Марија Урошевић (Ваљевска гимназија).

За најбољи школски часопис у категорији основне школе проглашен је "Основац" ОШ "Љупче Николић" из Алексинца, а у категорији средњих школа продукција ученика Ваљевске гимназије - "Гимназијалац", "Наша реч", "Алманах литерарне секције Десанка Максимовић".

ДЕЈАН Алексић је аутор разноврсног књижевног опуса, пођеднако добар у поезији, у поеми, у прози и у драми. Примењујући Радовићеву идеју да текст за децу мора бити мудрији од свог читаоца, обликован као језички, фикционални, логички и интелектуални изазов; вољан да даље развија пустоловни и иронијски дух Владимира Андрића, Алексић је створио иновативну приповедну збирку, засновану на апсурду, парадоксу, поетици онеобичавања, метафикцији. Тиме је потврдио своју поетичку верност чуду и заслужио награду "Гордана Брајовић" - закључио је у образложењу жири.

НАЈБОЉИ радови са конкурса за ученике основних и средњих школа биће објављени у Зборнику, уз образложења председнице жирија Зоране Опачић. Поводом јубилеја фестивала, тестове за Зборник написали су и наши песници Перо Зубац и Миломир Краговић, а као својеврсно подсећање на протеклих 25 сусрета, штампан је и избор новинских чланака и фотографија са претходних манифестација.

М. Краљ Новости


# Алексиначки Рудник књижевност фотографија Центар за културу и уметност Гордана Брајовић фестивал Ана Марковић Књижевни сусрети Гордана Брајовић Дејан Алексић
@cekulaleksinac @


 



Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима