Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Изведено премијерно дело Драгана Томића

rss

08.06.2012. Аутор М.С. Извор Јужне вести

У сали Нишког симфонијског оркестра одржан је синоћ премијерни концерт под називом "У славу цара Константина".

Премијерно је изведена Увертира за глас и симфонијски оркестар младог композитора Драгана Томића, доцента на Факултету уметности у Нишу.

Изведено премијерно дело Драгана Томића

Протеклих година били смо у прилици да чујемо његове композиције за различите соло инструменте и вокалне ансамбле, камерна и вокално-инструментална дела, а ово је била јединствена прилика да слушаоци упознају и његов симфонијски опус.

Стилски оријентисан ка неокласицизму, за музички материјал јасних контура сонатне форме, користи српски музички фолклор тако што две основне теме потичу од прерађене вокалне и народне традиције јужне Србије.

Веза са вокалном традицијом одразила се и на избор гласа који доноси другу тему у слободној преради мелодије и текста песме "Петлови појев", а која је најављена још у уводу.

Оркестрација у којој су пођеднако коришћене све оркестарске групе, на моменте гради сложену звучну фактуру у којој се преплиће више водећих линија, а велики број изузетака у метрици има за циљ разбијање симетричности у изворном фолклорном материјалу.

Уз симфонијски оркестар а тре, којим је интерпретацијски надахнуто дириговала Милена Ињац, свеукупном утиску допринела је наша мецосопранисткиња Александра Ристић.


# Милена Ињац
@


 



Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима