Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Између Русије и ЕУ (1)

rss

26.08.2014. Снага Народа

Ко има уши да чује нека чује, ко има очи да види нека види ...

Говор Радована Калабића, историчара и публицисте на 9. Летњим духовним вечерима у Чачку.

           У препуном дворишту КУД „Абрашевићˮ у Чачку у недељу, 24. августа одржан је четврти програм у оквиру овогодишњих, 9. Летњих духовних вечери у Чачку, у организацији Двери и издавачке куће „Catena mundiˮ. Тема је била геополитичка позиција Србије између ЕУ и Русије у светлу актуелне украјинске кризе, под насловом „Запад или Русија – питање је САДˮ. На трибини су говорили: проф. др Слободан Антонић, политички аналитичар, мр Ђорђе Вукадиновић, један од уредника НСПМ и политички аналитичар, мр Радован Калабић, историчар и публициста, и проф. др Дејан Мировић, аутор књиге „Аргументи против ЕУˮ. Програм је у име организатора водио Бошко Обрадовић. 

https://www.youtube.com/watch?v=T-Fh2My-Dpk&index=3&list=UU86XK_C19RytvWzy-kLQztg

 

Радован Калабић

 

            Уводну реч на трибини дао је Радован Калабић, чинећи осврт на 200 година историје Срба из угла односа Запада и Русије према Српском питању на Балкану. Почевши од Првог и Другог српског устанка па до Првог светског рата, Русија је на страни Срба, док је Запад на страни српских непријатеља, са жељом да нова српска држава дође у позицију зависности од Запада. Против Русије Србија се определила једино под Краљем Миланом и тадашњом напредњачком Владом која је потписала тајну конвенцију са Аустроугарском. 

            У свим другим историјским ситуацијама српски државници били су на страни Русије. Русија је увек помагала српском народу и држави, изузев у ситуацијама када је и сама била нападнута или није била у могућности да помогне, као што је био случај 1812. када је Наполеон напад Русију или у Јељциново време. Некадашња тајна конвенција са Бечом подразумевала је да Србија не може да преговара са трећим странама без присуства представника Аустроугарске, и та врсте уцене неодољиво подсећа на данашње време и нове бриселске притиске да и Србија стане у ред држава које ће увести санкције Русији. 

      На почетку програма први се обратио мр Владимир Димитријевић, члан Уређивачког колегијума издавачке куће „Catena mundiˮ, који је публици представио ново, друго издање култне духовне енциклопедије српског народа „Catena mundiˮ коју је 1992. приредио Предраг Драгић Кијук, а коју ова издавачка кућа истог имена управо штампа као свој издавачки подухват године за предстојећи београдски Сајам књига. Истичући да се ради о јединственом зборнику најважнијих текстова страних и домаћих аутора о непознатом пореклу Срба, српској историји, култури и књижевности, закључно са страдањем српског народа у 20. веку, и посебној улози Ватикана и НДХ у геноциду над Србима, Димитријевић је позвао присутне да искористе попуст до 15. септембра и по повољној цени претплате се на ово јединствено издање које ће после 22 године поново бити доступно читаоцима. Комплетно обраћање Владимира Димитријевића можете погледати овде.  

https://www.youtube.com/watch?v=r5HonjEjIqo&index=8&list=UU86XK_C19RytvWzy-kLQztg

 

 

http://www.aleksinac.net/vesti/politika/odnos-zapada-i-rusije-prema-srbiji.html


# Двери Русија ЕУ Бошко Обрадовић catena mundi Предраг Драгић Дејан Мировић
@SPDveri @


 



Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима