Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Изложба Јоване Савић

rss

21.08.2013.

Јована Савић је млада уметница рођена у Алексинцу. Ове године је дипломирала на Факултету ликовних уметности у Нишу. По речима Владимира Јанковића, професора ФЛУ Ниш, реч је о јако занимљивој и вредној младој уметници, која осим изузетног талента за сликарство има и добре организационе способности.

Изложба Јоване Савић

 Управо је то и био један од повода за наш разговор. Јована Савић је у алексиначком Центру за културу организовала изложбу чији је назив "Препознавање".

- Јована, можете ли нам укратко рећи ко су били учесници изложбе и шта је био главни повод за организацију изложбе?

Учесници изложбе су студенти и тек дипломирани млади уметници. Радове је излозило шест аутора: Јасмина Обрадовић, Ненад Стаменковић, Катарина Новаковић, Предраг Милосављевић, Милан Вукашиновић и Јована Савић . Повод је удруживање културних дешавања два града и информисање о новим ликовним ствараоцима,који тек саопштавају свој став,градећи уметничке каријере. Границе Србије су мале, а Ниш је на корак од Алексинца.

- Ове године сте дипломирали на ФЛУ Ниш, пред Вама је наставак школовања на мастер студијама, можете ли бити довољно искрени, кажите нам шта је Ваш циљ, да постанете ликовни педагог, самостални уметник или можда продуцент уметничких дешавања?

Ликовни педагог мора да има све особине и способности које су наведене, мора да се потврђује радом у атељеу, да излаже, промовише и покреће уметничке активности. То подразумева континуирано образовање и праћење културних збивања и ван земље.

-  Изложбу је отворио Ваш колега, Марко Миладиновић председник УЛУА, какву сарадњу имате са алексиначким удружењем и да ли је изложба "Препознавање" почетак будућих активности алексиначких младих лавова у свету уметности, обзиром да сте сви генерацијски близу?

Ово је тек почетак сарадње, а већ један од следећих термина резервисан је за занимљиву изложбу зграфита студената нишког Факултета уметности, коју је договорила професор ФУ С.Е.Цурк.

- Учествовали сте у једној интересантној акцији, заједно сам Стефаном Ракићем успешним вилинистом који је такође из Алексинца,у акцији осликавања Дечјег културног центра у Нишу и трафо станице, имате ли можда жељу да нешто слично урадите у Алексинцу? Шта би то било занимљиво осликати од јавних површина у нашем граду?

Радо се одазивам и често учествујем у хуманитарним акцијама и пројектима . Дечији центар и трафо станица су само једна од многобројних којима сам дала свој допринос. Алексинац има довољно места занимљивих за рад уметника. Центар града је најтрајније и најлепше место које треба обележити мозаиком на фонтани, платоу...муралом на зиду библиотеке, Дома културе, геронтолошког центра "Јеленац", хол школе за васпитаче, обданишта, вртића...

- Знајући да имате добре организаторске способности, да ли сте спремни да свом граду поклоните 50 радних сати у току године тако што ћете улепшати једну јавну површину на начин који Ви сматрате адекватним или урадити један интересантан мозаик или предложити неки други план којим би Алексинац постао лепши град него што јесте?
Спремна сам да радим, не мерећи сате и дане, јер једино вредно мерило је квалитет оног што је урађено. Привилегија и задовољство сваког младог уметника на почетку каријере је могућност даривања оних којима оплемењивање животног простора представља радост.

 


# школе Јована Савић изложба Марко Миладиновић уметност сликарство Алексинчанке
@jovanasavicart1 @


 



Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима