Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Хорске свечаности у Нишу

rss

18.07.2022. Слађана Марковић

Алексиначки мешовити хор Шуматовац успешно се представио на 28. Интернационалним хорским свечаностима у Нишу.

Хорске свечаности у Нишу

Изводио је композиције Марка Тајчевића, Матеа Флече, Карла Џенкинса, Александра Архангелског и Исидора Бајића, под диригентским вођством Димитрија Голубовића. Солисти су били Анђела Живановић и Милош Раденковић, а за клавирску сарадњу био је задужен Никола Цветковић.

Било је ово прво учешће хора у овом делу фестивала, до сада је учествовао само на фестивалу православне духовне музике који се одржавао у оквиру хорских свечаности.

Представио се друге фестивалске вечери, у великој конкуренцији, са хоровима Трисон из Румуније, Лесковачком црквеном певачком дружином „Бранко“, Националним омладинским хором Нинос Содре из Монтевидеа, Академским женским хором СКЦ Универзитета у Нишу, и Академским хором СКЦ Универзитета у Нишу.

Фестивал није био класично такмичарски, није било категорија, ни бодовања и рангирања, већ су заједно наступали академски хорови, у којима је већина певача са факултета музике, хорови средњих музичких школа, црквени хорови, као и потпуно аматерски, али посвећени квалитетном извођењу, као што је хор Шуматовац.

Проглашен је најбољи хор, Морски песашинки из Бугарске, Повељу за
најбољи избор програма добио је Академски хор СКЦ Универзитета у Нишу, док су осталима додељене награде, похвале и захвалнице за посвећеност у раду, неговање фолклорне традиције, извођење националне музике, трагалачки однос према репертоару...

У хору су задовољни својим наступом.
-Била нам је част и задовољство да наступимо са одличним хоровима из Србије, Републике Српске, Румуније, Бугарске, Уругваја. Драго нам је да је наша некадашња диригентица Милена Ињац сматрала да то можемо да изнесемо и указала нам поверење позвавши нас на овај велики фестивал.

Био је то наш први наступ на Летњој позорници, која је и грађена због хорских свечаности, некада под именом Југословенске хорске свечаности.

Представили смо Алексинац најбоље што смо могли, добро смо се спремили и
дали све од себе. Публика нас је одлично прихватила, судећи по великом аплаузу који смо добили. У току наступа, иза хорова су се смењивале фотографије градова из којих хорови долазе, тако да је и Алексинац имао своју малу презентацију.

Слушали смо много квалитетних хорова, стекли нова познанства, уживали у дружењу и новом искуству, учествовали у радионицама. Било је лепо делити сцену са најбољим хоровима Ниша, одличним хоровима из Ваљева, Лесковца, Градишке, као и хоровима из иностранства.

Публика је у ових неколико вечери фестивала могла да слуша бесплатне
концерте групе Константин, Нишке црквене певачке дружине Бранко, хора Авиа Архангели из Крагујевца, чувеног хора Колегијум музикум из Београда, и других дивних извођача.

Један од највећих утисака са фестивала су занимљиве и поучне радионице са
феноменалном гошћом, врхунском диригенткињом из Турске, маестром Ахтер Дестан. На њима смо вежбали композиције Тебе појем, Мокрањца, и Алилуја, композицију из Гане, са којима смо учествовали на завршној вечери фестивала.

Изузетна нам је част да су певачи хора Шуматовац били део здруженог хора
Интернационалних хорских свечаности, који је сачињен од најпосвећенијих и
најистрајних певача пажљиво одабраних хорова. За само 3 пробе, овај здружени хор је припремио наступ којим је учествовао на затварању хорских свечаности.

Завршно вече 28. Интернационалних хорских свечаности протекло је у знаку доделе фестивалских признања, и постхумног уручења награда за животно дело Даринки Матић Маровић и Снежани Спасић, (Наиса).

Вече су обележили наступи хора "Колегиум музикум" и дуа "Вокс фемине", као и наступ и јединствени звук здруженог хора 28. ИХС, са диригентом Ахтер Дестан.


# Ниш Шуматовац фестивал Шуматовац хор Хорске свечаности
@


 



Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима