Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Хор "Певница" достојно представио Алексинац у Бугарској

rss

13.06.2019.

"Где год да крену, у Алексинац се враћају са значајним наградама и признањима"...овако се у последње време коментаришу наступи и успеси хора ’’Певница’’ из Алексинца. Овога пута, наши распевани суграђани учествовали су на 16. Међународном фестивалу православне музике ’’Света Богородица, Достојно јест’’ одржаном у Поморју, у Бугарској. У још јачој конкуренцији него прошле године, наши представници освојили су још значајније награде.

Хор "Певница" достојно представио Алексинац у Бугарској

О првим утисцима, за наш портал говорила је др Марина Гавриловић, диригент овог хора:

"После учешћа на међународном такмичењу у Поморју, ја заиста не знам шта бих рекла а да не исхвалим своје певаче толико да се уобразе. Шалу на страну, вратили смо се у свој град поносни и пресрећни. Прошле године смо донели значајна признања а ове године, у конкуренцији најјачих хорова из Русије, Молдавије, Украјине, Холандије, Бугарске и још неких држава, показали смо како пева хор са тек петнаестак певача из Алексинца и у своје родно место донели престижне награде. Веома ме обрадовала награда за ’’Одличан хор меке звучности’’ за извођење Мокрањчеве композиције "Да исправитсја  молитва моја" јер је реч о награди коју добије хор који буквално одушеви жири. То нам се и десило... иако се у пракси ретко дешава, жири нам је аплаудирао, а непосредно након наступа за нама је изашао председник жирија, Димитар Димитров (диригент хора ''Александар Невски'' из Софије), да нам и лично честита и потражи ноте по којима смо певали. Дуго сам у овом послу али до сада нисам чула за такав случај. Тада нам је већ било јасно да нас очекује значајно признање. Поред овог, добили смо и признање за диригента - за мене, као стручног руковаоца хора који је ’’Певницу’’ довео на овај ниво. Верујте, није то био лак посао, али исплати се сваки уложени напор. Видите и сами какве резултате даје озбиљан рад.’’

Већ ових дана, хор ’’Певница’’ одлази на 6. Међународни фестивал хорске духовне музике под називом ’’Музички едикт’’ 2019.  који се одржава у Нишу. Након тога следи учешће на ’’Нишвилу’’.

’’Да, идемо у Ниш већ за пар дана. Добили смо позив да раме уз раме на Музичком едикту учествујемо са хоровима из Америке, Мексика, Русије, Италије, Велике Британије и још пет земаља... Велика је то част за наш хор, али, и велика одговорност. Увек се трудимо да оправдамо своје постојање и дамо свој максимум. До сада нам је то успевало и ја сам, као диригент, врло задовољна одговорношћу певача, трудом који улажу и, наравно, наградама које освајамо где год да се појавимо. Након Едикта сву енергију усмеравамо на увежбавање џез програма којим ћемо се представити на ’’Нишвилу’’. Џез је још увек нешто ново за певаче ’’Певнице’’ и очекује нас мукотрпан рад до почетка августа како бисмо добро припремљени отишли на овај фестивал.  Међусобно се шалимо да смо лето ове године укинули а певање појачали јер осећамо потребу да у сваком сегменту општину Алексинац представимо на најбољи могући начин’’ – истиче др Марина Гавриловић.


# Нишвил Марина Гавриловић фестивал Бугарска Певница хор
@


 



Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима