Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Грубачки: Чист фашизам на фестивалу у Алексинцу

rss

25.11.2018.

На порталу магазина Време о дешавањима на Фестивалу првоизведених представа у Алексинцу говорило се у колумни Соње Ћирић као и у емисији Зумирање.

Грубачки: Чист фашизам на фестивалу у Алексинцу

Соња Ћирић: Да ли је Грујица Вељковић у сукобу интереса

Публика је јавно мњење. Зна шта хоће а шта неће, и зашто. "Хоћемо Сергеја, нећемо алтернативу" рекле су пред камерама две младе жене у име свих из Алексинца који су хтели да гледају Утопљене душе, представу о Дису у којој игра Сергеј Трифунович, а не На трагу. Па су зато вратили купљене карте. И то не зато што је ова друга представа лоша, него зато што неће да бивањем у публици док се игра представа коју је неко одозго изабрао, дају легитимитет таквом избору.

Утопљене душе су уклоњене са Фестивала првоизведених представа зато што је Фестивалски одбор проценио да је Сергеј Трифуновић противник државе и њеног вође. Јавности су рекли да је откривен сукоб интереса у чињеници да је Томислав Трифуновић, уметнички директор Фестивала иначе наш познати глумац, Сергејев тата.

Све селектоване представе за овогодишњи фестивал, па значи и Утопљене душе, усвојене су још летос. Томислав Трифуновић је и летос био Сергејев тата, као што је био и 2016. године кад је на Алексиначком фестивалу учествовала представа Воз у којој игра Сергије Трифуновић, па то тада ником није заличило на сукоб интереса. Иначе, уметнички директор нема никакве везе са жиријем Фестивала. Толико о сукобу интереса.

Нико, међутим, не помиње један други сукоб интереса такође везан за Алексиначки фестивал: председник Организационог одбора Фестивала је Грујица Вељковић, председник Скупштине општине Алексинац. Зашто то није сукоб интереса? Ако Томислав Трифуновић може да утиче на жири, тако исто може и Грујица Вељковић да утиче на чланове Фестивалског одбора. При том, Трифуновић није члан жирија, а Вељковић јесте члан Одбора – чак је и његов председник! У ком случају сукоб интереса јесте, а у ком није сукоб интереса? Ко то процењује? Чини се – страх. Онај исти који је осетила Јасмина Иванковић, директорка Библиотеке у Лазаревцу па је брже-боље поскидала Кораксове и Петричићеве карикатуре са изложбе како јој неко одозго не би замерио што народу показује садржај који не уздиже државу и њеног вођу. Јер, Сергеј Трифуновић није само један од наших најбољих глумаца, он је неко ко помаже болесној деци и ко не крије шта мисли о држави која то не ради онако како би требало да ради.

Жао ми је што нисам била у Алексинцу на представи Јами дистрикт након које је њен редитељ Кокан Младеновић осудио ово што се десило Сергеју Трифуновићу и позвао публику да га поздраве. Овације су биле, кажу, какве никад на овом Фестивалу нису биле. Аплауз је јавно мњење. Врло моћно и покретачко. И никакав страх му ништа не може.

Томислав Трифуновић је поднео оставку на функцију уметничког директора Фестивала због забрањивања представе у којој игра његов син, и да би прекинуо причу о сукобу интереса. Грујица Вељковић није.

Грубачки: Чист фашизам на фестивалу у Алексинцу

Избацивање представе у којој глуми Сергеј Трифуновић са фестивала позоришних представа у Алексинцу као “чист фашизам” види Бранислав Грубачки из покрета Нови оптимизам. У емисији Зумирање недељеника Време он је истакао и да би сви глумци требало да бојкотују фестивал, јер би се тиме ставила тачка на прогањање Трифуновића.

Извор: Јужне вести / Време


# Грујица Вељковић фестивал Фестивал првоизведених представа Сергеј Трифуновић Кокан Младеновић Јужне вести Соња Ћирић Тома Трифуновић
@WhistlerDick @


 



Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима