Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

ФИПА награда за филм о рударима

rss

31.01.2011. Извор: Танјуг

Млади српски редитељ Горан Станковић освојио је прву награду на недавно завршеном Фестивалу телевизијских програма (International festival audiovisual programs-FIPA) у Бијарицу, у Француској, за најбољи документарни пројекат.

ФИПА награда за филм о рударима

Станковић је добио 5.000 евра за документарни пројекат "У мраку", у коме се бави тешким животом рудара у Алексинцу и указује на светло које се за њих истински, а не само метафорички, налази на крају тунела.

Аутор је, у изјави Танјугу, рекао да ова награда за њега не представља само додатни финансијски стимуланс за пројекат на коме тренутно ради, већ и неку врсту уверења да је филм кренуо у добром смеру.

"Будући да ово признање долази од једне од најзначајнијих телевизијско-филмских институција у Француској, морам да признам да се осећам почаствованим и радујем се наставку рада на овом филму, који се симболично бави проналажењем светла у свеопштој тами", казао је Станковић.

Станковићево име први пут се појавило у јавности након успеха његовог редитељског дебија, кратког играног филма "Ко чува чуваре", који је приказан на 30 међународних фестивала и освојио 10 награда.

Млади редитељ је прошле године дипломирао на Академији уметности у Београду са кратким филмом "Полазак", који је освојио три награде на Фестивалу етнолошког филма у Кучеву и једну награду на Интернационалном етнолошком филмском фестивалу Славонија (Хрватска), а приказан је и на овогодишњем Међународном филмском и музичком фестивалу "Кустендорф" на Мокрој гори.

"У мраку" је његов први дугометражни филм.


# фестивал
@


 



Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима