Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Филмски фестивал “Слободна зона” ове године на турнеји и у Алексинцу

rss

22.03.2022. Јужне вести

Девет филмова који су на прошлогодишњем Фестивалу “Слободна зона” у Београду, Новом Саду и Нишу освајали највеће награде, биће приказани на овогодишњем издању Фестивала у периоду до 15. јуна, у преко 50 градова и општина, а међу њима је и Алексинац.

Фото: Слободна зона

Филмски фестивал “Слободна зона” кренуо је на турнеју по Србији од 15. марта, а поред градова у којима се фестивал реализује година, ове године је успостављена сарадња са 7 нових места, међу којима је Алексинац.

Публика ће у оквиру турнеје моћи да погледа прошлогодишњи победнички филм фестивала Професор Бахман и његови часови, као и један од њагледанијих филмова са прошлогодишњег издања, документарца Најлепши дечак на свету.

Међу одличним документарним филмовима ове године је и ново остварење награђиваног редитеља Авија Мограбија. Филм Прве 54 године: скраћени приручник за војну окупацију кроз сведочење израелских војника доноси причу о окупацији палестинских територија на Западној обали и у Појасу Газе. Мограби од историјских чињеница конструише иронични приручник како окупирати туђу територију на више од 50 година - најављују организатори.

На репертоару си и играни филм Без кајања који доноси причу о холандским војницима који су у мировној мисији на Блиском Истоку, документарни филм Забави је дошао крај, документарац који није био приказан на “Слободној зони” - Фејт и Бранко, као и филм о тренутно најпознатијој еколошкој активисткињи Грети Тунберг.

У оквиру Турнеје млађа публика (14+), али и старија, моћи ће да погледа и филмове Први снег, играни фински филм о 13-годишњем Иранцу чија породица чека азил у Финској, и Мој тата хот дог, филм о ћерки која је свом оцу подршка на путу промене каријере на који је кренуо. Док га сви осуђују, она га подржава у остварењу снова, и верује да ће он постати глумац - наводе организатори.

Када је реч о градовима на југу, у Лесковцу ће се филмови приказивати у Лесковачком културном центру, у Центру културе у Владичином Хану и Центру за културу и уметност у Алексинцу, а датуми пријекција ће бити накнадно објављени.

Идеја “Слободне зоне” је децентрализација културе и жеља да се филмски садржај учини доступним публици у градовима и мањим местима, а као и сваке године пројекције филмова су бесплатне.

О терминима, локацијама и свим новинама можете да се информишете на сајту Слободна зона, као и путем друштвених мрежа Инстаграм и Фејсбук.


# Центар за културу и уметност фестивал слободна зона
@cekulaleksinac @


 



Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима