Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Доделом награда завршени књижевни сусрети “Гордана Брајовић”

rss

30.04.2018. М. А. К.

Чаролију четири речи: љубичасто (као очи), широко (као осмех ), дугачко (као коса) и сећање (које је непоуздано и треба га вежбати), малишанима је открила књижевница Весна Ћоровић Бутрић

Малишани који су награђени на књижевној смотри - ЦKУ Алексинац

Она је чаролију открила у препуној дворани Културног центра Алексинац, примајући овогодишњу награду за најбољу књигу за децу и младе књижевних сусрета “Гордана Брајовић”, за роман “Измислица” (“Лагуна”).

У финалу петодневног фестивала поезије и трешања у цвету, који је овог пролећа загазио у трећу деценију, она се управо присетила сусрета са Горданом Брајовић, песникињом и репортером “Вечерњих новости”, чије име чува ова манифестација.

Председница жирија, који је “Измислицу” одабрао између 26 дела, Зорана Опачић, оценила је да по својој имагинацији овај роман “креативно кореспондира и са наслеђем кероловске фантастике”. А према одлукама жирија, у коме су били Владимир Андрић и Бошко Ломовић, награде су јуче примили и малишани чије су песме и прозни радови оцењени као најбољи међу 400 пристиглих радова. Награђене је поздравио и заменик председника општине Алексинац Чедомир Ракић, као и директорка КЦ Маја Радоман Цветићанин.

Према мотивима поезије Гордане Брајовић, игроказ који је написала добитница награде са њеним именом Виолета Јовић извели су чланови драмске групе културног центра, које је сонговима подржао Бранимир Росић. Малишани су решавали и “мозгалице” популарног писца Уроша Петровића.

Учесници фестивала посетили су јуче и ђаке школе у Суботинцу, у коме је Гордана рођена, а писци и песници дружили су се са ученицима из Мозгова, Рутевца, Трњана, Житковца, Тешице и Алексиначких Рудника.

Фестивал се одужио дугогодишњим сарадницима, појединцима и школама из свих крајева Србије доделом захвалница. Међу њима су и новинари и ветерани “Вечерњих новости” Јован Кесар, Драган Богутовић и Миломир Краговић.


# Чедомир Ракић књижевност Гордана Брајовић школе фестивал Маја Радоман Цветићанин Драган Богутовић Миломир Краговић књижевни конкурс Весна Ћоровић Бутрић
@


 



Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима