Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Дани сатире у Житковцу – Павле Тончић

rss

28.05.2022. Миодраг Тасић

Овогодишњи конкурс превазишао је претходна два и по броју учесника, али и по квалитету радова.

Дани сатире у Житковцу – Павле Тончић

На III конкурсу за најбољи афоризам који заједнички организују Удружење стваралаца у култури (УСУК) Завичај из Житковца и породица преминулог житковачког сатиричара Павла Тончића, Дани сатире – Павле Тончић, учествовало је седамдесет аутора из Србије, Републике Српске, Федерације БиХ, Хрватске, Црне Горе, Северне Македоније и једна ауторка из Републике Бугарске.

Овогодишњи конкурс превазишао је претходна два и по броју учесника, али и по квалитету радова. На тај начин мала моравска варошица уцртала је своје место на културној мапи Србије, поготову на пољу сатире.

Од седам стотина приспелих афоризама жири у саставу Миодраг Тасић, књижевник, Катарина Гајић, професор српског језика и Зоран Живковић, новинар и карикатуриста за победнички прогласио је афоризам Милорада Ћосића из Београда „Размислите ако клекнете да ли ћете моћи да устанете?

Друго место на овогодишњем конкурсу поделило је двоје аутора; Славица Агић из Бачке Паланке и Марко Пајић из Врњачке Бање. Трећу награду равноправно деле тројица аутора: Милутин Ђуричковић из Земуна, Зоран Симић из Фоче и Милан Куриџа из Приједора, обојица из Републике Српске.

Због обиља квалитетних афоризама, од којих се већина могла наћи међу награђенима, жири је доделио специјалне награде следећим ауторима: Нинусу Несторовићу из Новог Сада, Љубомиру Илићу из Мале Крсне, Нади Караџић из Београда и Наталији Недјалковој из Пловдива, Бугарска. Такође је похваљено десет афористичара.

Породица Павла Тончића независно награђује једног аутора и овог пута њихов избор је Горан Челичанин из Варварина.

Завршна манифестација и додела награда победницима конкурса, као и зборник радова свих учесника конкурса обавиће се у Житковцу почетком јула 2022. године, о чему ће сви такмичари и гости бити обавештени.


# Миодраг Тасић Житковац Зоран Живковић сатира Дани сатире Павле Тончић
@


 



Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима