Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Цару Константину на дар

rss

03.10.2013. Текст и фото: Божа Марковић

Професор музике на Музичкој академији у Београду компоновао музику за химну Цара Константина, на речи Драгише Марковића, књижевника

Цару Константину на дар

Све је започело текстом за свечану песму Химна Цара Константина, коју је написао Драгиша Марковић, књижевник из Житковца, која је једна од преко сто за књигу Славске песме светитеља и мученика, која ће као његова пета збирка песама ускоро изаћи у издању Књижевног друштва „Свети Сава“ у Београду.

Ова песма написана је тако да се уклопила у годину толеранције Миланског едикта, јер је током године Ниш био домаћин многим симпозијумима, културним манифестацијама и изложбама на тему Византије и цара Константина, који је рођен у Нишу. Свечаност у хали и на стадиону „Чаир“ прошле недеље под геслом „За слободу- ослобођени“, којој је присуствовао председник државе Србије господин Николић, Његово височанство Престолонаследник Александар II Карађорђевић, изасланик папе Франческа милански надбискуп Ангело Скола и многе високе званице из земље и света, као и отварање изложбе „Константин Велики 313“ у галерији „Филип Морис“, са 180 експоната непроцењиве уметничке вредности, насталих од краја 2. до 6. и 7. века н.е., били су потврда добре процене професора и докторанда Музичке кадемије у Београду мр Марка Р. Алексића, који је написао ноте за Химну Цару Константину.

У разгововору са професором мр Марком Р. Алексићем сазнали смо да је имао срећу да упозна Драгишу Марковића, књижевника, који је написао изванредну, интригантну, али нимало лаку песму, за коју је он компоновао ноте за солисту и мешовит хор за ову химну која тако почиње, а завршава се као поема. Она је сажетак јужног православног звука и оног духа што химна носи. Сматра да је извођачки тешко штиво и захтева ангажовање професионалних музичара, солидне солисте, што кошта више и да њено извођење мора да сачека, мада је могла да буде изведена у току године да су припреме почеле на време. Уколико се то догоди то догоди у овој години то би био прави музички дар цару Константину, па не би жалио труда да тада дође у Ниш.

Драгиша Марковић, књижевник каже да би извођење ове Химне била још једна од малобројних добродошлица цару Константину, попут оне изречене на отварању изложбе у галерији „Филип Мориса“, када је градоначелник Ниша др Зоран Перишић рекао: „Добро дошао царе Константине!“. То га је иницирало да пред овом галеријом прочита своју песму пред знатижељницима који су ту били из земље и иностранства. To ће учинити и 6.октобра ове године у склопу обележавање 17оо година од рођења цара Константина у Нишу у цркви Св. Цара Константина и Царице Јелена, jeр ће у граду на Нишави присуствовати литургији коју ће водити Њихове Светости Патријарх српски Г.Г. Иринеј, васељенски и цариградски Г. Вартоломеј, московски Г. Кирил, јерусалимски Г. Теофил и Њихова Блаженства Архиепископи кипарски Г. Хризонстом и варшавски Г. Сава, јер је то скроман дар овом великом римском цару.

 


# Драгиша Марковић Зоран Перишић професор Свети Сава
@


 



Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима