Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Концерт ансамбла КОЛО у Алексинцу

rss

24.10.2016. Марко Јовановић

У суботу, 22. октобра 2016. год. у 20 сати, у Великој сали Дома културе Алексинац одржан је концерт Ансамбла КОЛО у оквиру пројекта Енергија традиције.

Концерт ансамбла КОЛО у Алексинцу

Феноменало извође врхунских уметника, играча који су и певачи, као и оркестра који чине петнаест музичара. #EnergijaTradicije

Посебну пажњу публике привукло је Глуво коло из Гламоча. Игра се без музике, а ритам се добија ударањем ногама у земљу и звецкањем накита на народној ношњи. Некада давно коло су могле да играју само удаваче, а она која успе да до краја одигра Глуво коло имала је чврст доказ да је физички потпуно здрава и да је спремна за брак. Гламочко глуво коло је два пута проглашавано за најбоље народно коло на европском континенту, а 1982. године уврштено је од стране Организације УН за образовање, науку и културу (УНЕСКО) у светску културну баштину.

КОЛО ЈЕ ИГРА У КРУГ, ЛАНАЦ МЕЂУСОБНО ПОВЕЗАНИХ ИГРАЧА.
КОЛО ЈЕ КРУГ КОЈИ ИДЕ УОКОЛО-НАОКОЛО.
КОЛО ЈЕ МАГИЈСКА РАДЊА, ЗАТВАРАЊЕ КРУГА КАО СРЕДСТВО ЗАШТИТЕ ОД СВЕГА ШТО БИ ЗАЈЕДНИЦИ МОГЛО НАНЕТИ ЗЛО.
КОЛО ЈЕ НАЈЧЕШЋИ  И НАЈРАСПРОСТРАЊЕНИЈИ ОБЛИК ИГРЕ КОД НАШЕГ НАРОДА.
КОЛО ЈЕ ИМЕ НАШЕГ НАЦИОНАЛНОГ АНСАМБЛА.

АНСАМБЛ НАРОДНИХ ИГАРА И ПЕСАМА СРБИЈЕ „КОЛО“

Ансамбл КОЛО основала је влада НР Србије 15. маја 1948. године. Већ шездесет осам година, КОЛО на високом уметничком нивоу чува, негује и презентује нашу традиционалну уметност кроз игру, песму, музику и обичаје.

У стварању уметничког репертоара, учествовали су наши најеминентнији кореографи, композитори, као и многобројни стручни сарадници (етномузиколози, етнолози, балетски уметници...) који су изградили препознатљив уметнички стил, изражен пре свега у разноликости сценских и музичких облика.

Ансамбл КОЛО је јединствен амбасадор културе који је гостовао на свим континентима, у најпрестижнијим концертним салама, као што су Метрополитен и Карнеги Хол у Њујорку, Палата Шајо у Паризу, Ројал Фестивал Хол у Лондону, Баљшој Театар у Москви, Опера у Келну, Театар Фениче у Венецији, Опера у Сиднеју, Национални уметнички центар у Пекингу...

Више од шездесет врхунских уметника, играча који су истовремено и певачи, као и петнаест музичара, презентују разноврсну и богату српску традиционалну уметност.

Ансамбл је стекао изванредну репутацију у земљи и иностранству и носилац је престижних домаћих и међународних награда и признања за високи допринос у култури.

Директор Aнсамбла КОЛО је Владимир Декић.

Погледајте видео са концерта Игре из Дубоке


# Центар за културу и уметност фестивал традиција КУД Коло
@cekulaleksinac @


 



Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима