Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Алексинчани победници Фестивала комедије у Новом Бечеју

rss

09.11.2019. Дневник.рс

Фестивал комедије „Јован Кнежевић Цаца“ у Новом Бечеју одржан је 11. пут, а ловорике је побрало Градско позориште из Алексинца „Театар 91“. Од осам награда организатора, Алексинчанима су припале четири.

Алексинчани победници Фестивала комедије у Новом Бечеју

Представа америчког писца Кена Лудвига „Тетка од милион долара“ проглашена је, по мишљењу стручног жирија и публике, за најбољу у конкуренцији пет такмичарских представа на великој сцени и две  за децу у преподневном програму, Браниславу Недићу припала је награда за најуспешнију режију, а Бојан Цветковић је за улогу Леа Кларка добио награду за најбољу мушку улогу.  Призање за најбољу женску улогу добила је Ана Павловић, чланица „БАГ Театра“ из Бољевца, за улогу Лујзе у представи „Ковачи“ Милоша Николића. Награда за најбољу сценографију припала је Драгану Совиљу за остварење у представи по мотивима текста Бранислава Нушића „Сумњиво лице“ позоришта „Бата Булић“ из Петровца на Млави. Истој представи припала је награда за за најбољу колективну игру. Најзад, награда за најбољу ауторску музику припала је Бојану Стојчетовићу и Лазару Милошевићу за остварење у представи за децу Милоша Милошевића Шике „Лепотица и зверка“.

Поред поменутих награђених представа, на шестодневном фестивалу наступили су још Позориште КУД „Караyић“ из Лознице с представом Душана Ковачевића „Звездана прашина“, Драмска секција „Велимир Веља Сандић“ из Сивца с представом „Власт“ Бранислава Нушића и представа за децу „Агенција за лепо понашање“ новобечејске „Радионице снова“. Ове године је стручни жири радио у саставу: театролог др Милан Мађарев, позоришни пегагог и редитељ Александар Саша Вулић и новобечејски глумац Владета Сударски.

-Уместо досадашње награде „Цацина лента“, од ове године лауреате награђујемо „Цациним коферима“ – каже председник Организационог одбора фестивала Саша Миленковић. - Лента је била решење да за мале паре направимо нешто интересантно и специфично. То је трајало читаву деценију. За нову декаду смо ленту заменили коферима. Пошто немамо лик Јована Кнежевића Цаце, одлучили смо се за нешто што симболизује путујуће позориште и определили се за кофер.

Након церемоније свечане доделе награда, изведена је представа на буњевачком језику „Ча Гргина Хунцутарија“, коју је према тексту Ђуре Францишковића и у режији Ненада Зубовића извело „Буњевачко коло“ из Сомбора.


# позориште Театар 91 фестивал Бојан Цветковић Нови Бечеј
@


 



Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима