Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Шешељ ускоро на слободи

rss

23.01.2014. Д. Остојић

Ову вест нам је поверила Вјерица Радета, функционер СРС-а. Низ занимљивих детаља о политици Шешеља, Вучића и Николића можете сазнати уколико прочитате интервју до краја.

Шешељ ускоро на слободи

Поштована г. Радета, реците нам какво је здравље др Шешеља?

После операције у којој му је због дијагностикованог рака одстрањено 30 цм дебелог црева и лимфни чворови, за које је накнадно утврђено да су били захваћени метастазама Шешељу је одређена хемотерапија која ће трајати шест месеци.
Хемотерапија још није почела, али се очекује ових дана. Председник се иначе добро осећа и у разговору се претерано не бави здравственим стањем. Приоритет су му београдски и евентуално парламентарни избори и припрема Странке за те изборе.


Скоро сте дошли из Хага, имате ли јасну слику шта трибунал планира са случајем др Војислав Шешељ?

Да, била сам са Немањом Шаровићем у посети председнику. Имали  смо два дана на располагању и углавном смо разговарали о страначким стварима, политичкој ситуацији и наравно приватним стварима, с обзиром да смо Шешељ и ја пријатељи више од тридесет година. Пошто смо били у приватно посети о предмету нисмо ни разговарали, јер се разговор слуша.


Када најраније можемо очекивати да Шешељ буде у Србији?

Тешко је одговорити на то питање. Он је политички притвореник и да није тако никада не би ни била подигнута оптужница против њега. Чињеница је да је он победио Хашки трибунал, без обзира на пресуду коју ће у Трибуналу донети. Шешељ је уложио жалбу на одлуку да му се поступак настави са новим судијом и тражио или да се поступак обустави и он пусти на слободу, или да поступак почне из почетка. Тужилаштво је уложило приговор на ову жалбу, ми припремамо реплику на приговор и после тога мора бити донета одлука. Каква, видећемо, али се надамо да неће потпуно погазити међународно право и да ће нам се председник ускоро придружити у отаџбини.


Жестоки сте критичар СНС-а, можете ли нам реће 3 највеће грешке актуелне власти?

Основна грешка је издајничка поданичка политика према САД-у и ЕУ и одатле следе све друге грешке. Предаја Косова и Метохије у шиптарске руке је сигурно највећа издаја у историји Србије, Вучићева такозвана борба против корупције и криминала је представа за јавност зато што је селективна. Своје финансијере попут Станка Суботића скида са потернице, нека хапшења најави па после ни речи о томе, вероватно после доброг "поравнања", кадрови које поставља су углавном са сумњивим дипломама, што је такође корупција, али о томе се ћути. Економска ситуација је никад гора, најављују се откази за више од сто хиљада људи, поскупљења су свакодневна, плате и пензије су реално обезвређене...Једноставно ништа позитивно нису урадили, напротив.

Александар Вучић је био особа ос највећег Шешељевог поверења, из Вашег угла, да ли је било начина да се расцеп у СРС-у избегне?,

Вучић је био Генерални секретар и добро је то радио док није пао под утицај запада и Бориса Тадића који је недавно и признао да је учествовао у стварању СНС- а. Српска радикална странка је сметала на такозваном европском путу Србије и све
домаће и стране службе су радиле на разбијању Странке. Није им пошло за руком да нас споља униште па су нашли Николића и Вучића који су,показало се, лакоми на паре и искористили су их. У питању је огроман новац који су добили за издају идеологије, председника и Странке. На срећу, нису у у потпуности успели у свом науму. Ми и даље постојимо, иако под невиђеном медијском блокадом успевамо да обилазећи Србију да скрећемо пажњу на погубност политике актуелног режима.
Уверени смо да ћемо се вратити на место које српским радикалима реално припада у нашем друштву. 6. Да ли сте у последњих 18 месеци срели негде Вучића или Тому Николића?


Како се Ваше дојучерашње колеге из СНС-а понашају кад Вас виде?

Вучића никада нисам срела, Николића сам виђала у Парламенту, али никада ни реч нисмо проговорили. Они су за мене бивши људи и са таквима немам о чему да разговарам. Нису достојни ни поздрава ниједног часног радикала.


Вучића његови опоненти често критикују да је подлегао претераном доживљају моћи, замерају му што носи скупу гардеробу а спомињу да је скоро купио кућу по баснословној цени. Каква су Ваша сазнања о свему томе?

Вучић се скупо продао и вероватно"ужива" у свом богатству. Нас не интересује његов лични живот већ живот грађана Србије које ће Вучићева политика одвести у пропаст.


У јавности се често чује да су Вучић и Миодраг Ракић добри пријатељи. Да ли сте имали таква сазнања, о њиховом пријатељству док је Вучич био ген. секретар СРС-а?

Вучић је те везе крио, кад смо почели да сумњамо он је већ увелико био у свом прљавом послу. Данас се хвали пријатељством са Микијем Ракићем, а некада је јавно говорио да је он амерички човек и да он ведри и облачи у Србији. Сада га је очигледно он у томе наследио.


Радикали су увек били добро обавештени, реците нам одакле напредњацима а пре свега Вучићу овако присни пословни односи са богатим арапима?

Одговор на ово питање Вучић је једног дана морати да да државном тужиоцу. Ти, како каже, његови пријатељи очигледно имају свој интерес да буду присутни у Србији и вероватно су они пронашли Вучића зато што знају да могу да
га купе. Право питање је како он без јавног тендера својим пријатељима даје ЈАТ, 70 хектара земљишта у центру Београда и ко зна шта још.


Актуелна тема је решавање питање Ћурувијиног убиства. Шешељ је те податке први изнео. Какав је Ваш коментар на све ово што се дешава око проналажења Ћурувијиног убиства. Зашто је баш сад покренут тај случај?

Шешељ је још 2002. године изнео податке који су се данас појавили. Ако је Вучић искрен у намери да овај случај до краја расветли мораће и да наложи надлежним службама да утврде који је био интерес свих режима од 2002. године да ништа не предузимају у овом случају.

 


# СРС Александар Вучић интервју Војислав Шешељ Вјерица Радета избори Хаг Миодраг Ракић
@SRS_info @avucic @


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима