Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Рехабилитација

rss

17.05.2015. Миодраг Тасић

Ових дана коначно је суд пресудио да је пресуда Драгољубу Дражи Михаиловићу из 1946. године на смрт стрељањем због сарадње с окупатором и ратних злочина ништавна и да се сматра као да није ни донета.

Рехабилитација

Рехабилитација потиче од латинске речи rehabilitatio, која значи успостављање, повраћај изгубљених права, враћање у раније стање, враћање доброг гласа, части, угледа. (Вујаклија)

Ових дана коначно је суд пресудио да је пресуда Драгољубу Дражи Михаиловићу из 1946. године на смрт стрељањем због сарадње с окупатором и ратних злочина ништавна и да се сматра као да није ни донета. Тиме је Генералу Михаиловићу судски враћена част и углед а његовим потомцима даје се право на повраћај одузете генералове имовине! Ђенерал је рехабилитован. Пресуда је изазвала бројне контроверзе у српском друштву. Једни се радују и поздрављају одлуку суда, док бројни појединци истичу незадовољство и огорчени су истом. Представници различитих комунистичких партија, Субнор, левичари, невладине организације, али и политичари на важним државним функцијама; почев од незаобилазног Ивице Дачића, Мехо Омеровић, Чанак, Чеда Јовановић, Бојан Пајтић... Има их још, али да не разглабамо. За горе поменуте Дража је и даље злочинац, сарадник окупатора, припадник фашистичке организације!

У питању је велики неспоразум. Суд није одлучивао да ли је Ђенерал Дража злочинац или не. Одлучивано је о суђењу из 1946. и утврђено да судски поступак који је Ђенерала осудио на смрт није био правичан. Пресуда из 1946. донета је из идеолошких и политичких разлога. Ђенерал није имао фер суђење, није имао право на одбрану, нити на жалбу. До почетка суђења није видео адвоката. Иначе протеклих деценију-две у штампи је било информација да је Дража мучен у затвору. Лично му је Крцун Пенезић чупао браду и тукао га, ако су тачни новинарски написи. Ђенерала су изгадњивали и дрогирали, тако да се на том суђењу једва држао. Два дана након пресуде стрељан је, а пресуда је накнадно написана!

Дакле, ово су разлози за поништавање те фамозне пресуде комунистичког суда. Да ли је командант Југословенске војске у Отаџбини сарадник окупатора и злочинац, није било предмет суђења из 2015. Историчари ће одредити место и улогу такозваног Четничког покрета, како се најчешће ЈВУО посматра. Срећом да више нема Владимира Дедијера и компаније, који су изрекли свој суд о Дражи и Равногорском покрету. То јест, о ЈВУО у Другом светском рату.

Но, и без достигнућа великих послератних умова, на пољу историјске науке, једино признатих и дозвољених, неупућен посматрач пада у страшну дилему. Изгледа да ни педантни немачки окупатор није знао да су им  Ђенерал Дража и Четнички покрет савезници. Нису их третирали као своје присталице. Иначе не би још 1941. године била расписана потерница од сто хиљада рајхс марака за Драгољубом Михаиловићем и Јосипом Брозом. За Немце обојица су били исти. Такође не би Немци хапсили и стрељали похватане четнике, не би их држали у логорима, нити би хапсили чланове њихових породица. Ваљда ни Четници као немачки савезници не би оружано ратовали против истих тих савезника? Чак су и градове ослобађали од Немаца: Шабац, Крупањ, Ужице, Лозницу... Понекад у садејству с партизанима, све док партизани нису почели да пуцају четницима у леђа. Нарочито партизански комесари, који су увек ратовали са зачеља!

Кад су Немци кренули да стрељају сто Срба за једног убијеног Немца, Дража је прекинуо устанак. Шта ће чак и евентуална победа у рату ако нема ко да претекне? Ако окупатор побије цео народ? Партизани нису имали ту дилему. Њима жртве нису биле препрека ако је циљ слобода, а пре тога освајање власти. И рушење Југославије као тамнице народа. Комунистима ни Немци нису били непријатељ све до напада Немачке на СССР. До тада су били савезници. На основу споразума Рибентроп – Молотов о десетогодишњем пријатељству. И тек када је нацистичка Немачка напала Совјетски Савез, 22. Јуна 1941. Југословенски комунисти се спремају на устанак против окупатора. Дража је још у мају почео да ратује против Немаца. Треба напоменути да је комунистички устанак против фашизма избио 7. Јула '41. У Белој Цркви, када је Жикица Јовановић Шпанац на сеоском збору убио жандарме Богдана Лончара и Миленка Браковића! Ето, борба против фашистичке окупације почиње за неке убиством „фашиста“ Богдана и Миленка. Чега се неки стиде, други се поносе!

Још чудније је да ни Дража није знао да је сарадник окупатора. Да јесте, верујем да би седео у Београду поред Немаца. Ишао би у позориште, на балове, у кафану, а не да се скрива по јазбинама и пећинама,   да га једу буве и вашке и да трпи гладан и жедан. И вазда да стрепи од Немаца, Талијана, Бугара, Арнаута, који и даље не знају да им је Дража савезник. Могао је у супротном и да у јесен ' 44. Кад је рат већ био изгубљен, да оде из Србије са својим фашистичким савезницима. У Италију, Аустрију или Швајцарску. Могао је да послуша и савет Американаца и да с њиховим пилотима, чије авионе су Немци оборили над Србијом а четници пилоте спашавали и слали на Запад с импровизованог аеродрома у Прањанима, одлети у сигурност и слободу. Међутим, краљев официр не бежи од судбине и одлучује се на сигурну и мученичку смрт.

Тек да су Американци знали за Дражину колаборацију вероватно не би њихов суд у Њујорку прогласио „Чичу“ за јунака и недужну жртву комунистичке тираније. Сигурно га ни председник Труман не би одликовао. Као ни Шарл де Гол. Овако, због невероватног неспоразума и Дражиног и некадашњих окупатора, Ђенерал је изгубио главу. И већина честитих, непристрасних историчара Дражу слави као вођу првог ослободилачког покрета у Европи. Само добро упућени зналци из бивших југословенских република, поготову лијепе Хрватске и још лепше Србије, комунистичке провенијенције и одраслих у ослобођеним вилама и имањима  од пређашњих буржујских власника и даље Ђенерала третира као фашистичког слугу и сарадника!

Миодраг Тасић
Миодраг Тасић

 

П.С. У окупираној Југославији најмање се водила борба против фашизма. Доминантан је сукоб усташког злочиначког режима против српског народа најпре, као и братоубилачки сукоб у самом српском народу. Између две сукобљене оружане формације. Борба бротив страног окупатора је споредна. Па и ту борба против фашизма је само у областима где је окупатор фашистичка Италија. За Немце се везује појам нацизам, а потиче од Националсоцијалистичке странке!

 

Коментара: 7


# Миодраг Тасић четници Бојан Пајтић Драгољуб Михаиловић рехабилитација
@PajticBojan @ 

▲ ▼ [+][-]


 • (+7) (-5)

  Mare 17.05.2015.
  Slobodan Penezić Krcun je lično nadgledao streljanje Draže Mihajlovića po Titovom naredjenju,takodje je i poznat kao glavni osnivač Fk crvena zvezda mada se to sad sve više prikriva i od države i od kluba,ali istina je jedna.

 • (+15) (-2)

  Toza 17.05.2015.
  Dajte narodu hleba i igara.Samo zamajavate narod nebitnim stvarima da bi skrenuli paznju sa svakodnevnim propadanjem ove jadne zemlje!

 • (+9) (-6)

  Aki 17.05.2015.
  Pa ništa nije čudno što je rehabilitovan kada je predsednik četnički vojvoda!!!

 • (+2) (-2)

  Mare bolesnik.... 18.05.2015.
  .....SIBA SVAKI DAN.....

 • (+4) (-3)

  posmatrač 21.05.2015.
  Kada sam čitao knjigu "zarobljeni um" nisam verovao da je to moguće.Međutim sada kada su mnoge istine u vezi sa Dražom izašle na videlo, neverovatno je da ga i dalje proglašavaju zločincem.Još čudnije je da se ćuti o strašnim zločinima titovih komunista.Ako je i u svetu sličan način razmišljanja, a izgleda da jeste,onda je budućnost veoma problematična.

 • (+2) (-1)

  E Mare paceniku.... 23.05.2015.
  Tacno je da je Krcun bio glavni prilikom likvidacije Mihailovica ali je isto tako tacno da je bio srpski nacionalista i da je jedini imao petlje da brani srpske interese kod austrougarskog kaplara tako da ga je ovaj na kraju i ubio. Sto se tice osnivanja Zvezde ne vidim kakve to ima veze sa rehabilitacijim Draze. Da on nije bio jedan od osnivaca osnovao bi je drugi. Uostalom tvoj klub su direktno osnovale ustase koje su 1944 prevedene na stranu pobednika. Posgledaj samo ko je igrao u godinama kada je Pakistan, pardon Partizan osnovan. A o jednom od najvecih ubica Srba koji je bio na celu tvog kluba Franceku Tudjmanu necu ni da govorim.....

 • (+3) (-0)

  Swaner 23.05.2015.
  Маре, није Михајловић већ Михаиловић.


[ Додај коментар ]


Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима