Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Корупција свакдашња

rss

08.11.2013. Миодраг Тасић

Срби спадају у народе који воле новац. Лично сумњам да постоје људи и народи који се новца гаде, али ми га просто обожавамо. И још нешто; волимо да дођемо до новца на лак начин.

Корупција свакдашња

По могућству са што мање рада. Ако ипак мора макар мало да се ради, нека то буде што безболније и са минимумом утрошене енергије. Радно време се одрађује с мање од половине предвиђених часова за ту намену. Остатак прође у испијању кафа, оговарању колега и шефова, вођењу спољне, националне и селске политике, и све тако у круг. Не треба заборавити ни небројене телефонске позиве, свакако на туђ рачун, овде државне институције у којој је мученик запослен јер приватне фирме не дозвољавају сличан луксуз, повремене изласке у кафане и бутике, посете родбини и пријатељима...

Свакако да се с тако мало рада не може зарадити довољно за живот. Оно што зафали за пристојан живот мора се од нечега надоместити. И ту су сва средства дозвољена. Лични буџет се допуњује из помоћи родитеља, бабе и деде ако су још живи, позајмицама од рођака и пријатеља са тенденцијом да се позајмљено никада не врати, од таста и таште, од новостечених рођака и пријатеља међу на срећу све бројнијом популацијом у расејању...

У продавници, на пијаци, кафани, купује се на рецку. Под условом да има још будала који би ту „рецку“ дозволили! Купује се и на кредит, на картице, на одложено плаћање, али и то одложено дође једном по своје. На крају све те вратоломије нису довољне и онда се наш човек потруди да уновчи своје знање, свој положај (мислимо на његове могућности да на нешто утиче, ма шта то значило; медицинска сестра, учитељица, полицајац, државни чиновник...!), своје незадовољство и фрустрације због мале плате, недовољно признате величине индивидуе, и тако даље, и тако слично. Елем, ретко који наш човек, ако је у ситуацији да о нечему одлучује, па било то и најмање могуће, неће одбити награду за свој труд. Ако породиља очекује бољи третман у болници, то мора да се плати. Упис детета у вртић изискује одређен финансијски издатак. Деца која учитељицама доносе поклоне аутоматски бивају бољи ђаци. Упис у жељену средњу школу или факултет има своју цену. Болнице, третман болесника, љубазност болничког особља захтева адекватну награду. За мање захтевне у кафи, бомбоњерама, боцама пића, па до коверти мање или веће дебљине. Богиња правде је слепа, али за моћне и платежно способне отвори очи. Цариници још од Христа не зазиру од новца. Полиција, органи управе, све до принудних управника, стечајни управници, они што организују и спроводе тендере, па чак и трошаринци – људи који наплаћују закуп пијачних тезги, нису гадљиви на пару. Додуше, на динаре не могу да се закунем, али девизе воле!

За долар продаје се све и свако се може купити. У питању је само цена, филозофија новог доба није настала на овом простору. Међутим, усавршени су методи, финесе и репертоар. За долар код нас ништа се не може купити. За доларске новчанице са две нуле, понека сића. Тек ако одрешите кесу и испрсите се доларима са три или више нула, никаква препрека више вам не стоји на путу. Мада, ако ћемо искрено, Срби више преферирају евро, па чак и швајцарски франак у односу на долар.

Раније смо били болесно друштво, а онда је наступила транзиција на крилима демократије. Транзиција и даље траје, демократија не посустаје и већ су се издвојиле две класе; класа лопова и оних које још нису ухватили.

            

Миодраг Тасић
Миодраг Тасић

    

Коментара: 0


# Срби буџет Миодраг Тасић радно време Швајцарски франак
@ 

[ Додај коментар ]


Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима