Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Циганима "образовна инклузија Рома"

rss

16.04.2011. АГ

Општина Алексинац је добила потврду о одобрењу предлога програма "Образовна инклузија Рома", у оквиру пројекта ДИЛС.

Можемо претпоставити да ретко ко од њих зна значење ових речи и о чему се овде уопште говори...

Циганима "образовна инклузија Рома"

Циљ пројекта „Образовна инклузија Рома“ је да се омогући квалитетно образовање за сву децу ромске националности.

"Пројекат покрива седам области: потпуни обухват ромске деце, једнак квалитет образовања, смањивање превременог напуштања школовања, избегавање сегрегације, решавање проблема дискриминације, увођење ромског језика у образовање и стварање локалних акционих планова за успостављање услова за оптималну интегираност ромске деце у систем образовања и васпитања."

У општински тим за реализацију пројекта укључени су представници не само локалне самоуправе, већ и образовних организација, али и невладиног сектора: предшколска установа "Лане", ОШ "Вук Караџић" из Житковца, ОШ "Вожд Карађорђе" и "ромска невладина организација Нада".

Потписивање уговора са општинама којима је одобрен предлог пројекта предвиђено је за период од 18. до 22. априла 2011. године, а вредност пројекта је 34.917 евра.

Све је ово фино, и новац је значајан, али која је поента користити неки несрпске речи и изражавати се нереално? Која је права намера ових организација?

Уколико се овако изражавају човек би посумљао у њихове намере. Пионирске потезе повукао је Црвени Крст Алексинац 2003. године са вртићем за ромску децу и избеглице. Одзив избеглица је био нула - нису желели да мешају своју децу са циганском. Општина тада није учествовала у овом пројекту (који и дае траје).

Можда се некоме не свиђа што користим термин Цигани? Да чујемо - колико има запошљених Цигана или Рома у СО Алексинац и душебрижничким организацијама?

Порука? - Пишите јасно да би вам и намере биле јасне!

 

Узгред, творци оваквих докумената требају косултовати и ПРАВОПИС.

 

Коментара: 0


# општина Црвени крст Цигани образовање инклузија СО Алексинац Вук Караџић
@ 

[ Додај коментар ]


Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима