Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Препорука РРА

rss

22.03.2007. Александар Гвозден

"Без прорицања судбине и хороскопа"
 

Савет РРА је објавио препоруку радио и телевизијским станицама да не емитују програме засноване на прорицању судбине, тумачењу хороскопа и оне који се доминантно састоје од СМС-ова.

Како се наводи у препоруци Савета, емитери се позивају да не објављују садржаје који се не могу категорисати у предвиђену и законом нормирану делатност.

"Будући да постоје основане индиције да се та врста програма заснива на злоупотреби лаковерности гледалаца и на одређеној врсти финансијске злоупотребе настале због необавештености гледалаца, Савет препоручује емитерима да ту врсту програма избаце из програмске шеме", наводи се у препоруци.

Савет додаје да је дозвољено емитовање СМС-ова са садржајима који не крше законске и етичке норме понашања у случају да се оне емитују кајроном као додатни садржај програма, то јест као реакција гледалаца на емитовани садржај.


`Ајд, сад!

Ова РРА везе нема са животом. Какво је то тело коме је дата итекако важна функција и сигурно делић власти. И то онај део власти који утиче на ментално здравље људи и, што је врло битно, поставља темеље за наш будући живот.

Ово нису празне речи, медији су у нашем животу врло битни. ТВ се гледа све више, утицај радио станица је још увек врло велик. Интернет у нашој земљи још увек није довољно распрострањен, тако да онај ко држи тв и новине врло добро може да утиче на свест људи. Нажалост, и на будућност.

У педагогији се одавно зна да је утицај окружења - читај улице - битнији од васпитања у школи и породици. Утицај ТВ-а такође.

С тога је значај РРА врло битан.

Међутим, РРА ни у једном моменту није направила никакву стратегију. Нису познати никакви критеријуми за добијање дозвола за емитовање. Поред спорних мотива који су допринели затварању, неотварању или отварању неких ТВ станица, да ли је неко размишљао о другим последицама.

РРА је једино правдала своју одлуку "економским интересима". Дакле, ни једном речју није поменуто какав програм треба да има нека тв станица, већ са колико финансија располаже. И то је спорно, али финансије нису овде тема.

Тема је недостатак васпитног програма у пуном смислу те речи, образовног програма, програма из културе, привреде, пољопривреде...

Образовног програма нема ни на државној телевизији. О осталима да и не причамо.

Пољопривреда, која једина може да извади земљу из кризе појављује се тек на неким телевизијама и то једанпут недељно неких пола сата до сат.

Уместо тога нуди нам се Гранд шоу и разне варијанте талк шоу-а. Ко нема такве могућности - па најлакши облик зараде јесте лагати људе - карте и хороскоп.

Листајући скоро канале налетех на неког типа - ради се о емисији на тему тарот. Шта тај човек прича људима и на који начин - гледао сам и смејао се, скривајући горчину од муке. Па, нисмо ваљда толико глуп народ. Лјуди свакако имају проблема, најлакше би било да их неко реши мешањем карата.

И сада се РРА јавља као саветодавни орган.

Мени није јасно ни по ком закону раде - с једне стране отварају и затварају, с друге саветују. А опет све то без икакве стратегије.

Сетих се, па ни министар просвете нема никакву стратегију. Дође човек на власт без иакаквог излагања... Кажу, пише књиге?!

Просвета нема директне везе са РРА, али и једни и други утичу на нашу свест и образовање и васпитање деце. Стога је и страшно како нема никаквог плана - нема чак ни принципа.

Савет се односи на регионалне и локалне станице. Шта је с оним великим? Па велике станице управо и лансирају трендове по којима се понашају ове мање.

РРА је доделила националне фрекфенције - значи национално добро.
Ситуација: Жељко Митровић је одлучио да не дозволи Цеци појављивање на Пинку.
Реакција: Баш ме брига за однос Митровића и Цеце, али овде се види пример шта моћници могу да ураде. Значи власт над националним добром. Неко може да одлучи да некоме забрани појављивање на ТВ-у. Питање је где је овде граница. Уколико се неко форсира, а некоме забрањује учешће где је ту основна новинарска етика? Аудиториум ет алтера парс - чујмо и другу страну - основни демократски и новинарски принцип!

РРА као стручни орган? Раније је било више станица. Није се дешавало да једна другу ометају. Сада када нам је простор уређен - сманивањем броја станица, у центру Београда се дешава да је једна телевизијска станица преко друге?! Возећи по граду од улице до улице станице ми се размењују на истој фрекфенцији! Па, не да су га оправили...

Савет РРА треба под хитно распустити и довести људе из разних сфера који су стручни. Не треба довести људе из разних интересних сфера, већ људе који знају свој посао и спроводе ставове науке, а не ставове интересних заједница! Ако Закон не ваља, па и њега да мењамо!

А дотле, одвајајте људи децу од ТВ-а. Одвојите се и ви. Не читајте само оно што пише на "билборду", већ се и запитајте: зашто је то написано? То је мој савет и није обавезујући...
 

Коментара: 3


# медији Александар Гвозден РРА Радио С Жељко Митровић
@agvozden @ 

▲ ▼ [+][-]


 • (+0) (-0)

  Nevena610 22.03.2007.
  Nakaradno proricanje sudbine preko tv-a definitivno treba zabraniti. Niska Tv5 takodje treba da razmisli da li da nastavi emitovanje tzv.ljubavnih sms poruka koje postaju najbanalniji ljubavni oglasi.

 • (+0) (-0)

  agvozden 22.03.2007.
  Stvar je u tome da dosta toga treba zabraniti a ne samo tarot i sms.
  Prevarantski kvizovi tipa "va

 • (+0) (-0)

  ? 22.03.2007.
  pa sta mislite sta bi bilo kad bi televizija i radio imali obrazovno informativni karakter. Zamislite: dragi gledaoci predsednik Vlade nije nista uradio kad je saznao da je ministar ukrao jedan milion nekih jedinica, vec je savetnika koji mu je to saopstio poslao na novo radno mesto - clan pregovarackog tima neke delegacije koja je otisla u soping a ne na pregovore, ili "Danas je pop neke eparhije silovao najmladjeg djakona zato sto mu je to navodno Bog porucio. Ovako ide grand, razne debilne face koje nam prodaju svoju bogom danu pricu, razne silikonske prostitutke uglavnom nekada uzorna decica komunistickih bumbara, i postoktobarski menadzera. Narod misli da se nesto gradi, samo ne tu u nasem komsiluku, ali doci cemo i mi na red, ima spresnijih gradova i ulica koje su od drzavnog interesa.


[ Додај коментар ]


Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима