Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Колумне

Блог<<<678910111213>>>Total: 743  Displaying: 81 - 90

Служио сам само своме народу

Саша Гидра Марковић 21.03.2021.

Суморно осмомартовско јутро, још увек деца носе цвеће учитељици, а и ми остали испуњавамо своју дужност према нежнијем полу. Испред улаза у Дому културе нервозна маса нестрпљиво чека своју дозу вакцинације, а позната људска фигура са прекрштеним ногама и цигаром, у некарактеристичном расположењу проговори дрхтавим гласом: - Гидро, толико од мене, одслужио сам своме народу?!

Опширније

Коментара: 0

Колумна Миодрага Тасића: Држава против мафије!

20.03.2021.

Откако знам за себе, а није мало, код нас се води континуирана борба државе против криминала. Тако је било до пре двадесетак година, а у последње две деценије држава води немилосрдну борбу против мафије!

Опширније

Коментара: 1

Спирала смрти! - Прича о човеку због кога се свуда са поносом изговара реч "Алексинац"

Саша Гидра Марковић 14.03.2021.

- Хајде, престани да се палиш као хепо коцкица, није то никакво чудо, обична бре центрифуга, учили смо то, зато си и добио кеца, немаш појма - покуша да ме убије у појам мој наставак физике из основне школе Срба Ивановић.

Опширније

Коментара: 0

"Шпацир" из снова...

Саша Гидра Марковић 07.03.2021.

Хладно недељно јутро, изгледа да баба Марте још увек постоје. Субота, идеална прилика за лагани градски "Шпацир". Отворена широм капија, баш као некад када је то била нормална јутарња појава у мом породичном дворишту. Само овога пута није шикљала вода из чесме и није нестало неколико огревних цепанки . Решио сам да данас кренем у шетњу кроз сећања мојих средњошколских дана...

Опширније

Коментара: 2

Аплаузи за Тутубана! (сви ми из Љупче Николића)

Саша Гидра Марковић 27.02.2021.

- Еј тутубане шта радиш то? Тридесет и пет година ми одзвањају ове речи мога наставника математике из основне школе, Кнежевића. Стално ми је пред очима зелена табла и мало парче креде које је обично завршавало на врху моје главе и уз благе ударце главом од таблу надовезала би се чувена реченица: "Александре муко моја, тутубане над тутубанима"- уневорзише се познати бркови.

Опширније

Коментара: 1

Капија туге и Маљчики

Саша Гидра Марковић 21.02.2021.

Недељно, двадесетпрво, фебруарско рано јутро. Изгледа да небо коначно престало да плаче за човеком из раног мраза.

Опширније

Коментара: 0

Колумна Миодрага Тасића: Да ли је Србији потребан фудбал?

18.02.2021.

Давно је неко рекао да је фудбал најважнија споредна ствар на свету. Споредна је, можда, некада и био, али у последњих стотинак година свакако више није.

Опширније

Коментара: 0

Свако је јутро ново ушће

Саша Гидра Марковић 15.02.2021.

Пробудио сам се, поздравио дан, скувао чај, упалио Фејсбук и пред очима изађе добро познато питање: О чему размишљате, Саша?

Опширније

Коментара: 2

Некада симбол града, данас депонија (Видео)

Алексинац.нет 13.02.2021.

Кад би Јохан (Јован) Апел данас устао из гроба, требали би му сигурно пола минута да пожели да се врати одакле је дошао. Овај чувени римокатолик из Аустроугарске је 1865. године отворио ручну пивару у Алексинцу тик уз обалу реке Моравице. Касније почетком 20. века управљање пиваром преузели су његови синови Јосиф и Хуберт.

Опширније

Коментара: 2

Чудна шума је то!

Саша Гидра Марковић 07.02.2021.

Поново је сунчан фебруарски дан. Испред мене непрегледан и трновит пут, негде на обромцима Логоришта и Падалишта. Имао сам идеју да се вратим у детињство на једно старо место на које нисам крочио више од три деценије.

Опширније

Коментара: 1

<<<678910111213>>>Total: 743  Displaying: 81 - 90

Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима