Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Дан Општине 2022.

rss

06.06.2022. Божа Марковић

У овој 506. години  дугој историји Алексинца обележен је веома свечано и радно Дан Општине Алексинац разним догађајима..

Манифестација је започела 3.5.2022. дечјим програмом ДУ "Лане", представама "Театра 91" и Позоришта "Дука Јовановић", за децу и одрасле, изложбом ликовне колоније УЛУС- Алексинац, изложбом Библиотеке Алексинац ретро слика из историје Алексинца у Дому омладине, промоцијом књига у Алексинцу и ОШ Житковац и часописа "Караџић" за историју, етнологију, археологију и уметност, а настављена је концертима ОМШ "Владимир Ђорђевић" Алексинац, оркестра ГКУД "Алексинац" и хора "Шуматовац", изложбама друштава жена "Вредне руке" и "Радиност", смотром механизације: ЈП "Комуналне услуге", ЈП за путеве, ЈКП "Водовод и канализација и Добровољног ватрогасног друштва Алексинца. 

Свечана седница Скупштине општине Алексинац одржана је 5.6.2022. у великој дворани Центра за културу и уметност Алексинац.

Седници су присуствовали бројни гости из Републике Србије- саветница председника РС,  Министарства одбране РС и Министарства пољопривреде, Војске Србије, председник Суда у Алексинцу, командир Полицијске станице Алексинац, представници Жандармерије, директори и представници организација у Алексинцу, суседних општина Сврљиг, Ражањ, Ниш, гости из Словеније, Македоније, Републике Српске, Грчке и директор Руског Дома Београд Евгениј Баранов.

Председник Општине Алексинац Далибор Радичевић поздравио је све присутне и у излагању је истакао да нас очекује година изградње канализације од 67 км и уређаја за прерађивање отпадних вода, поред осталих активности у осталим областима од интереса за Општину Алексинац.

Потом је уследио културно- уметнички програм којим је представљена историја Алексинца из периода од око два века, са освртом на нашу слободарску борбу за ослобођење из 1876. када је проливена српска, руска, грчка и крв других добровољаца у борбама на Шуматовцу. Сценски прикази размишљања тадашњег грађанина, проглас кнеза Милана о уласку у рат, обраћање домаћина породици која је у ратном вихору нестала пренели су глумци у одговарајућој костимографији тога времена.

Део сценског приказа била је антологијска песма "На дан њеног венчања" Велимира Рајића, коју је говорио Милош Паовић, аутор програма. Тиме се реафирмише рођење овог велико српског песника у Алексинцу. Његов повратак на сцену познатих и знаменитих Алексинчана био би потврђен постављањем табли на кући у којој је живео или, зашто не, изградњом споменика њему у граду на Моравици. Таквом активношћу Алексинац би се уврстио међу последњима у Србији који су свом песнику подигли споменик.  Сви градови су то досад учинили и одужили дуг према својим књижевницима и песницима.

У програму су учествовали Мешовити хор "Шуматовац", који ове године слави 135 година постојања, под диригентском палицом Димитрија Голубовића и ГКУД  Алексинца под управом Марка Јеленића.

На крају су заслужним грађанима уручене похвале:  историчарима Зорану Стевановићи и Милану Петровићу, који се нису појавили на уручењу,  и Марку Терзићу, за област спорта и физичке културе, плакете: Дечјој установи "Лане" Алексинац и Националној служби запошљавања Ниш и награде: Лени Стефановић, из Алексинца и Милошу Новаковићу, пољопривредника из Гредетина. 

Поред манифестација у седишту Општине Алексинац у Грејачу је одржан Међународни дан спорта и вече фолклора, 4.6.2022. као и Дани јагода у Гредетина, који се традиционално одржавају у ово време. Својим програмима ове две МЗ су дале допринос Дану Општине Алексинац у овој години.

Дан Општине завршиће се 5.6.2022. на стадиону "Младост"- ТАШ концертом за младе и госте групе "Галија" из Ниша.

 

Текст и фото: Божа Марковић


# председник општине Житковац Милош Паовић Далибор Радичевић Божа Марковић - Несврћанин Гредетин дан општине
@


 



Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима