Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Значај НАЛЕД сертификације

rss

12.02.2013.

Чланство у НАЛЕД-у је први корак у будућем развоју Општине. Још пуно посла предстоји до сертификације у овом удружењу.

НАЛЕД је управо покренуо трећи циклус промоције општина са повољним пословним окружењем на Аеродрому „Никола Тесла". И то је једна од пропуштених шанси, али управо због тога и треба створити услове које НАЛЕД очекује.

Значај НАЛЕД сертификације

Ових дана стигла је добра вест да је наша општина постала чланица НАЛЕД-а. То је добар знак и може бити почетак квалитетног развоја наше општине. Међутим, руководству општине мора бити јасно да чланство у НАЛЕД-у не доноси ништа само по себи. Информатори су и раније били доступни, не само локалним властима, већ свим заинтересованим лицима.

НАЛЕД значи да ће општина имати обавезу да редовно обавештава, привреду пре свега о новим инвестицијама и потенцијалима за улагање. На тај начин општина привлачи будуће пореске обвезнике, инвеститоре, али и сама постаје добар инвеститор и квалитетан партнер привреде.

Корак напред јесте НАЛЕД сертификација (мада ће у овој организацији користити реч цертификација, преузето са хрватског говорног подручја). За сада ове сертификате имају Крагујевац, Лозница и Инђија. Добро је познато да су ове општине створиле позитивну пословну климу и да су инвеститори то препознали. Ових дана започео је други круг сертификације, али наше оптшине неће бити ни у трећем кругу. Ипак је потребно мало више времена, а надамо се да ће наредни период градски већници мање користити за политичка препуцавања, а више користити за старање пословних услова.

"Србија ове године очекује две милијарде евра инвестиција, али нам је потребно барем пет милијарди да би наши грађани живели добро и зато је потребно да сви заједно радимо на привлачењу инвестиција, а оне долазе тамо где постоји повољан амбијент за пословање. Те инвестиције морају да прихвате сви градови и општине јер сви заслужују једнаку шансу. Неопходно је да постигнемо исту атрактивност и у Белој Цркви и у Белој Паланци. За то нам је потребна Национална алијанса за локални економски развој, као и сарадња свих општина." - Изјавила је јуче министарка регионалног развоја и локалне самоуправе Верица Калановић на промоцији трећег циклуса кампање за привлачење инвестиција на аеродрому „Никола Тесла".

Министарка Калановић и председник Управног одбора НАЛЕД-а Владимир Чупић потписали су јуче Споразум о сарадњи на програму цертификације општина са повољним пословним окружењем. Она је истакла да споразум има велики значај јер представља печат досадашњег заједничког рада на подизању капацитета општина за привлачење инвестиција. Калановић је подсетила да су 2007. најпре цертификовани Крагујевац, Лозница и Инђија и да су инвеститори препознали значај цертификације јер су најпре куцали на врата тих градова. „Брзо смо почели да добијамо признања да су то места у која вреди улагати јер су спремни да буду најпожељније дестинације не само у Србији већ и у ширем региону", рекла је Калановић и додала да је један од циљева да наша земља буде међу 50 најатрактивнијих инвестиционих дестинација.

У оквиру кампање, рекламни банери седам градова и општина (Нови Сад, Ужице, Параћин, Зрењанин, Вршац, Сомбор и Крушевац) биће у наредних годину дана постављени на најатрактивнијим местима на београдском аеродрому кроз којих годишње пролази више од 3,5 милиона путника од чега велики број пословних људи. Реч је о локалним самоуправама које су претходних година стекле цертификат НАЛЕД-а о повољном пословном окружењу.

Председник УО НАЛЕД-а Владимир Чупић истакао је велики значај институционалне подршке коју ће програм цертификације добити од Министарства регионалног развоја, као и Покрајинског секретаријата за међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу са којим је такође јуче потписан Споразум о сарадњи. „Проласком кроз цертификацију, градови и општине учиниће своју администрацију ефикаснијом, регулативу транспарентнијом, а однос према привреди још искренијим, што су најважнији основи за привлачење инвестиција, отварање радних места и раст стандарда грађана. То су циљеви којима стреме и републичка и покрајинска власт и веома смо захвални што су препознали значај цертификације и што ће мотивисати председнике општина да уђу у поступак који значи пуно рада на себи", нагласио је Чупић.

Након уводног дела одржана је панел дискусија о значају пословног окружења за улагања. Градоначелник Крушевца Братислав Гашић илустровао је шта је све потребно да једна локална самоуправа уради као би постала атрактивна за инвеститоре. Међу бројним потезима он је навео формирање канцеларије за брзе одговоре, модерне Канцеларије за локални економски развој, оснивање Привредног савета (у којем је 46 крушевачких компанија), консултације са привредом о политици такси, као и формирање Слободне зоне.

Директор корпоративних комуникација Хенкел Србија Јелена Шаренац нагласила је да је та компанија у Крушевцу наишла на партнерски однос локалних власти и зато желе да помогну том граду да опет доспе на лидерску позицију у хемијској индустрији. Она је истакла да је Хенкел са великим задовољством подржао кампању промоције Крушевца као дестинације са повољним пословним окружењем и подсетила да би искуства те компаније могла да буду од велике користи у привлачењу нових инвестиција. Директор производно-техничког сектора компаније Fresenius Medical Care Војислав Бугарски такође је похвалио руководство општине у коју су инвестирали (Вршац). Он је додао да је FMC у том граду препознао повољно пословно окружење и да је за њих веома важна брзина којом се решавају њихови захтеви за издавање дозвола.

О кампањи

Кампању за промоцију улагања у најбоље општине Србије, покренули су 2010. године Национална алијанса за локални економски развој (НАЛЕД) и Аеродром „Никола Тесла" са циљем јачања имиџа наше земље као инвестиционе дестинације. Њоме су обухваћене искључиво оне општине које поседују званични цертификат о повољном пословном окружењу. Јединственост кампање огледа се у циљаном приступу промоцији инвестиција, који се показао најефективнијим: свака општина представљена је кроз једну, циљану грану привреде која има највише потенцијала за развој и једну успешну причу односно успешно реализовану инвестицију.

Трећи циклус

У претходна два циклуса учествовало је 16 градова и општина, а ове године обухваћено је седам нових - Параћин, Ужице, Крушевац, Вршац, Зрењанин, Нови Сад и Сомбор, уз подршку седам великих компанија које послују у њиховим срединама - Холцим, Ваљаоница бакра Севојно (Ист Поинт), Хенкел, Фресениус Медицал Царе, Дијамант, Уједињене пиваре Србије (Хајнекен) и Сомболед (Лакталис).

Пољопривреда и индустрија хране и пића су један од највећих потенцијала Србије, па су тако чак три општине и града одлучили да промовишу баш овај сектор - Нови Сад уз слоган „жетва профита", Сомбор као један од најзеленијих градова и „сасвим природан" избор за нове инвестиције, као и Зрењанин који „узгаја успех". Крушевац нуди инвеститорима „добру хемију" и најављује ревитализацију чувене хемијске индустрије. Ужице ставља „метал у функцију", у Параћину грађевинска индустрија доноси „конкретан посао", а Вршац као центар развоја фармацеутске индустрије заиста представља „здраву инвестицију".

Институционална подршка

Министарство регионалног развоја и локалне самоуправе, као и Покрајински секретаријат за међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу, потписали су Споразум о сарадњи са НАЛЕД-ом о подршци процесу цертификације општина са повољним пословним окружењем. Циљ је даље оснаживање тог програма и стварање привредног амбијента који ће олакшати пословање у Србији, привлачење нових инвестиција и убрзавање економског развоја.

Процес цертификације општина захтева испуњавање 12 критеријума и више од 80 поткритеријума. Неки од главних услова које је неопходно испунити ради стицања цертификата јесу израда стратешког плана развоја општине, формирање и развој канцеларије за локални економски развој, оснивање савета задуженог за редовну комуникацију са привредом, успостављање једношалтерског система за издавање грађевинских дозвола и израда недостајућих планских докумената, обезбеђивање неопходних база података за постојећу привреду и потенцијалне инвеститоре, адекватна инфраструктура и комуналне услуге, јасно дефинисана политика накнада и такси.

Процес цертификације до сада је успешно прошло 25 градова и општина, а још 21 тренутно су у поступку испуњавања услова.


Коментара: 0


# општина Комуналне услуге ЈП Братислав Гашић Нови Сад Верица Калановић налед
@ 

[ Додај коментар ]


Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима