Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Зашто су се Американци латили мотике

rss

26.09.2010. Извор: ТАНЈУГ

Популарно назване "баште за преживљавање" постале су извор хране за велик број Американаца, реткима и извор додатне зараде. Свака аматерска баштованска породица може да убере род у вредности у просеку од око 400 долара.

Зашто су се Американци латили мотике

Никад не реци никад - наслов чувеног америчког филма, постаје животни мото многих Американаца суочених са кризом која је бројне породице довела до руба егзистеније па су се "латили мотике" и почели да претварају у баште свако за то погодно земљиште.

Популарно назване "баште за преживљавање" постале су извор хране за велик број Американаца, реткима и извор додатне зараде уколико им ишта претекне од поврћа и других засада које негују. Реч је о малим обрадивим површинама, довљним за пар леја лука и зелени, кућица кромпира, струкова парадајза...

"У време светских ратова то су биле 'победницке баште' јер су помагале да се премосте несташице у ратним данима, а сада их зовемо 'баште за преживљавање' јер многим породицама омогућавају знатно смањење трошкова", изјавио је за АП Крис Бекер, регионални агент у Алабами који се бави кооперацијом са баштованима, пласирањем потребне семенске робе и других баштенских потребштина и организовањем обуке, семинара и саветовања за баштоване-аматере.

Баштованство је, иначе, широм САД постало кључни сегмент општег тренда под слоганом "уради сам" који су Американци здушно прихватили. За оне који гаје поврће и воће у "властитој режији" та делатност је додатно позитивна јер се хране здравом и еколошки чистом храном. Уз то многи гаје зачинско биље којим оплемењују оброке.

"Често се догађа да дођу људи који се никада нису латили неке алатке, а камоли бавили баштованством, али има и оних који су вољни да своје искуство поделе са другима", изјавила је Тами Мекданијел, извршни директор Агенције за акцију у северозападној Алабами.

У тој агенији има више од 200 волонтера који су ове године помогли више од 900 породица, почетника у баштованству.

Мекданијел тврди да свака аматерска баштованска породица може да убере род у вредности у просеку од око 400 долара, највише за свакодневну употребу, али и за зимницу или замрзавач.

Све већи број америчких породица које се баве баштованством развио је и нову грану бизниса каквим се бави Скот Петерсон из Јуте, власник мале фирме "Семе и саднице за окућницу".

Он нуди пакет са 16 врста семења које лако и брзо расте, а чији су плодови најчешће на јеловнику у америчким породицама - од разног поврћа до слатког кукуруза и више врста пасуља. Пакет је назвао "семенке за преживљавање".

Коментара: 0


#
@ 

[ Додај коментар ]

Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима