Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

TERRA PRETA: Коришћење агро-ћумура у пољопривреди

rss

08.04.2011. Ратко Каролић

Додавање ћумура пољопривредном земљишту значајно повећава његову плодност и успешно помаже у обнављању деградираног земљишта. Ћумур у земљишту боље задржава влагу па је такво земљиште отпорније на сушу.

 

Назив “Terra preta” (Dark soil - Тамна земља) је оригинални назив за земљиште коме је додат ћумур, што је технологија коју су први применили становници из долине реке Амазон у Бразилу пре више од хиљаду година. Додатком ћумура земљишту значајно се увећава његова плодност, било да се ради о додавању ћумура добијеног пиролизом дрвета или биљног резидуа.

За ћумур који се додаје земљишту претежно се у стручној литератури користи термин био-ћумур (biochar) и несто ређе термин агро-ћумур (agrochar) који је овде наведен ради лакшег распознавања његове намене.

У овом прилогу су дати само кратки изводи са неколико значајних Интернет сајтова који обрађују ову тему, па би за детаљније упознавање са ефектима коришћења био-ћумура, као и начина његове производње, требало погледати комплетнији материјал.

 

О био-ћумуру (About biochar).Опширније…

 

- Био-ћумур или агро-ћумур је фино гранулисан ћумур (самлевен у фино зрно) богат органским угљеником (organic carbon) који је, иначе, отпоран на распадање. Он се добија процесом пиролизе (сагоревањем без присуства кисеоника) дрвета или биљног резидуа (остатка биљака).

- Додавањем био-ћумура земљишту смањују се потребне количине (минералних) ђубрива и исто тако се смањују негативни утицаји на климу и природну средину који долазе од ратарске производње.

- Додатак ћумура земљишту смањује за 50 - 80% испуштање азотних оксида (који су опаснији од угљен-диоксида) и смањује отицање фосфора и азота у површинске и подземне воде.

- Као додатак земљишту био-ћумур (агро-ћумур) значајно повећава ефикасност ђубрива па тиме смањује потребне количине хемијских (минералних) ђубрива, док у исто време значајно повећава принос усева.

- Уље и гас који се добијају као нузпродукт у процесу производње ћумура су енергенти који се добијају из обновљивих извора и који могу да се користе као гориво за загревање или неку другу сврху.

 

Разлози за коришћење био-ћумура.Опширније… 1.- Данас има превише угљеника тј. угљен-диоксида у ваздуху, што утиче на промену климе на земљи и доводи до глобалног загревања планете; коришћењем био-ћумура велике количине угљеника се могу депоновати у земљишту;

2.- У земљишту има све мање угљеника, што доводи до губитка површинског слоја земље и опадања плодности земљишта па тиме и до смањења приноса у пољопривреди;

3.- Има превише азота и других хемикалија (произведених људским деловањем) у води која са пољопривредног земљишта отиче у водотокове (и океане), што доводи до смањивања кисеоника у води (hypoxia) и гушења, односно изумирања морских корала и других облика воденог света;

4.- Премало има енергије из обновљивих извора да се задовоље растуће глобалне потребе за енергијом, што доводи до пораста нивоа угљен-диоксида у атмосфери насталог коришћењем фосилних горива.

Како ћумур помаже везивање азота у земљишту?Опширније…

У присуству ћумура, мешавина азотног минералног ђубрива (ammonia - NH3), угљен-диоксида (CO2) и воде (H2O) формира стабилно (solid) једињење аммониум -бицарбонате (NH4HCO3) чиме се смањује испуштање азотних оксида и отицање азота у подземне воде.

Гљивичне колоније АМ фунги (arbuscular mycorrhizal fungi – AMF) се налазе на корену скоро свих биљака где доносе влагу и хранљиве материје кроз веома танке цевчице које се називају хyпхае. Ове цевчице се пружају од корена биљака до малих пора у ћумуру где се налазе разложене хранљиве материје и влага које је ту привукао набој статичког електрицитета… (видети даље у оригиналном тексту)

Можда најкомплетније информације о добијању Terra preta земљишта и употреби био-ћумура у пољопривреди могу се наћи на сајту ТerraPreta. BioEnergyLists, а посебно у секцијама:

террапрета.биоенергyлистс.орг

- Charcoal Uses – корисцење био-ћумура

- Making Charcoal – производња био-ћумура

- Soils and Plants – земљиста и биљке

 

Карактеристике и коришћење био-ћумура (Charcoal Characteristics and Uses)

Опширније…

1. - Ћумур је порозна материја које има висок капацитет задржавања воде и ваздуха чиме формира погодну средину за неке микробе који помажу раст биљака; он је добар додатак земљишту зато што абсорбује хемикалије и контролише влажност земљишта;

2. - Ћумур је високо алкална материја која врши неутрализацију киселог земљишта (ацидиц соил), поправља хемијске компоненте земљишта и врши селекцију микроорганизама у земљи;

3. - Ћумур је неорганска материја која одстрањује микроорганизме који живе на мртвој и распадајућој органској материји (saprophytes) и помаже размножавање (autotrophic) микроорганизама који од простих неорганских материја (као што је на пример угљен-диоксид) формирају комплексне хранљиве органске материје и помаже развој симбиотичких микроорганизама, бактерија које везују азот као и неке врсте гљивица (mycorrhizal fungi).

4. - Ћумур има низак минерални садржај и зато – Ћумур нема функцију ђубрива!!!

 

Ипак, ћумур знатно повећава ефикасност хемијског (минералног) као и органског ђубрива па би га, за употребу у пољопривреди, требало мешати са ђубривом.

 

Трошкови улагања и бенефити.

 

Потребне количине агро-ћумура зависе од врсте и квалитета земљишта као и од врсте планираних усева (ратарске културе или поврће) и на експерименталним пољима се крећу од 10-100 тона ћумура по хектару, што тражи знатна финансијска улагања.

Због високих цена дрвета све се више развијају методи коришћења биљног резидуа (остатака усева са њива) за добијање агро-ћумура, уз додатно коришћење гаса који се добија из процеса пиролизе (технологија коју је посебно развила Eprida).

Ипак, треба рећи да је трајност ћумура унетог у земљиште практично неограничена – изузетна плодност оригиналног Terra preta земљишта у Бразилу траје преко хиљаду година.

Подаци о повећању приноса усева додавањем агро-ћумура земљишту варирају на експерименталним пољима од 30% до преко 300% и зависе од низа фактора: врсте и квалитета земљишта, локалних климатских услова, количина и врсте унетог ћумура као и од врсте усева која се гаје на обогаћеном земљишту. Како је потребно више времена да би се развиле бактерије и микроорганизми у порама агро-ћумура, ово земљиште даје боље резултате тек од друге године после уношења цумура. Оригинално Terra preta земљисте садржи и неке посебне врсте бактерија па зато даје више приносе од новог земљишта обогаћеног ћумуром.

Највећи пораст код усева бележи се на увећању његове биљне масе (стабљике и лисна маса се увећавају за просечно око 300% због веће количине угљеника у земљишту) што је значајно за одређене врсте усева.

Да би се одредила прецизнија рецептура за уношење агро-ћумура у земљиште као и рецептура за друге састојке које му треба додати да би се добио што бољи ефекат у његовој примени, неопходна су локална истраживања за различите врсте земљишта и планиране усеве.

Производња агро-ћумура није компликована, посебно када су у питању мале количине, па се на наведеним сајтовима могу наћи корисне информације за његову производњу – од конструкције малих пећи за количине довољне за мале индивидуалне баште (за гајење поврћа), до великих пећи за индустријску производњу ћумура од дрвета или од остатака усева са њива.

Ратко Каролић

Коментара: 2


# подземне воде
@ 

▲ ▼ [+][-]


 • (+0) (-0)

  Dishi68 21.04.2011.
  Овако се може кувати и добити агро ћумур.

  http://www.stedljivekuce.com/viewtopic.php?f=26&t=131&sid=982471445e3e2cc4d59ab8a4e5933e3b&start=80

 • (+0) (-0)

  Ivo Grgić 11.01.2016.
  Poštovani,
  fasciniran sam ,,Terra pret"-om odnosno mogućnošću da ipak ima načina za popravak kvalitete zemljišta za duži vremenski period.No, s obzirom na nedostatak literature na našim ex YU jezicima zanima me slijedeće, naravno ukoliko mi možete odgovoriti:
  -tzv agrougalj dobiven nepotpunim sagorijevanjem neke organske tvari miješamo sa određenim mikroorganizmima (EM-sfektivni mikroorganizmi) ali i jednom vrsti kamenog brašna
  Zašto nije moguće primijeniti prirodni drveni ugalj koji bi bio ,vjerojatno, i jeftiniji ? Da li možda u sebi sadrži nekakve štetne sastojke? Imate li saznanja o tome?
  Znadete li kakve su cijene agrouglja kod vas u Srbiji?
  Ivo Grgić
  Slavonski Brod
  + 385 98 224782


[ Додај коментар ]

Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима