Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Суша однела више од 50 одсто рода кукуруза

rss

17.08.2012. Извор: Радио Алексинац, Фото: А. Гвозден

Све што Србији буде донео извоз новог „фиће”, а процењује се да за ову годину тај посао вреди око 300 милиона евра, однеће суша само на извозу кукуруза. Суша је, према проценама, однела између 50 и 70 одсто овогодишњег рода кукуруза. Најтеже погођене њиве под кукурузом су на југу Србије и у неким деловима Војводине.

Суша однела више од 50 одсто рода кукуруза

С обзиром на у најмању руку преполовљен род, нећемо имати шта да извеземо, а то значи да ћемо изгубити целих 400 милиона евра. Директор удружења „Жита Србије” Вукосав Саковић каже да ће умањени род бити довољан за домаћу потрошњу, али да је проблем то што су извозници већ уговорили продају пола милиона тона ове житарице.

Према речима Златка Денића, стручног сарадника Радио Алексинца, кукуруз је навише, што је парадокс, страдао на лаким земљиштима поред водотока, поготову ако на тим парцелама није било наводњавања. Денић истиче да су нешто бољи усеви на оним њивама где је примењена пуна агротехника и на земљиштима која теже испуштају влагу.

- Смоница је тип земљишта које доминира и у алексиначком крају, а оно мало боље подноси овакве сушне услове. Још ако је примењена добра агротехника, изабран добар хибрид, јер смоница има у себи глине па боље задржава влагу, такве парцеле ће боље поднети сушу.

Због суше су подбациле су и остале културе, па је мање сточне хране. Неки од пољопривредника са територије општине Алексинац начин за очување својих стада виде у прављењу силаже, како би спречили потпуно пропадање кукуруза због суше. Да би могао да се користи за силажу, подсећа наш саговорник, кукуруз мора да буде у фази воштане зрелости.

Ипак, иако је препорука стручњака да се у оваквим временским условима род кукуруза бар делимично искористи у ове сврхе, Денић напомиње да се силажа се не спрема ако пољопривредник нема довољан број грла стоке у штали, јер би у том случају остала неискоришћена. Да би се добила квалитетна силажа, потребно је у јаму убацити бар 40 – 50 тона кукуруза.


video...

Коментара: 0


#
@ 

[ Додај коментар ]


Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима