Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Село решава проблем незапослености

rss

24.12.2011. Извор: Вечерње новости

Срспка пољопривреда је прошле године извезла робу вредну две милијарде долара. Док Хрватска, рецимо, увози осамдесет одсто хране, Србија од извоза пољопривредних производа највише зарађује. Може и више. Али, то се сигурно неће десити ако се настави пропадање села. Чак четвртина села би, кажу демографи, за две деценије могла да нестане.

Српска села пропадају, а могла би да запосле велики број младих, с обзиром на могућност пласмана пољопривредних производа

Проф. др Миладин Шеварлић, шеф Катедре за економику пољопривреде на београдском Пољопривредном факултету, каже да би с обзиром на могућност пласмана пољопривредних производа, село могло да запосли велики број младих.

- Када би незапослени који желе да се врате на село добијали по 10.000 евра, колико добијају страни инвеститори када отворе радно место у Србији, село би процветало - каже Шеварлић. - Када би млади брачни пар добио 20.000 евра могао би да покрене посао који би обезбедио егзистенцију не само његовој породици...

Млади који одлуче да се врате на село, додаје Шеварлић, не би требало да се окрећу ратарству, јер оно тражи велике поседе и механизацију.

- Решење је у интензивној воћарској или повртарској производњи, у градњи пластеника, у сакупљању, па и гајењу лековитог биља или органских производа који су изузетно цењени - наводи Шеварлић.

ИТАЛИЈА ПРОФИТИРА

Органске производе из Србије, напомиње Шеварлић, највише откупљују Италијани. Они их, после увоза, класирају, пакују и продају знатно скупље, као свој производ. - Потребан је само мали корак да и ми почнемо да пакујемо производе и тако дођемо до зараде - каже Шеварлић.


Коментара: 0


# др Миладин Шеварлић
@ 

[ Додај коментар ]


Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима