Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Произвођачи јагода забринути

rss

09.05.2011. Извор: Б92

Због споразума о слободној трговини са Турском, произвођачи јагода у Србији забринути да ће ова грана пољопривреде забележити губитке ове године.

Произвођачи јагода забринути

Турска јагода је већ оборила цену првој домаћој јагоди. Огромне количине турских јагода су се појавиле на пијацама по цени 20 динара мањој од цене домаћих.

Момчило Станојевић, који се прошле године, после више деценија које је провео на привременом раду у иностаранству, вратио у свој родни Пожаревац, зарађени новац је уложио у подизање хектара и по јагодичњака. Међутим, план да се не враћа у Италију и да зарађује новац у Србији, по његовом мишљењу прети да поквари прошлогодишњи споразум с Турском, захваљујући којем су велике количине јагода доспеле на српске пијаце - пре Станисављевићеве.

"Турци имају велике количине јагода и плаши се да ће га просто угушити на тржишту, међутим има намеру да се бори квалитом - то је једини пут", каже он.

На београдским пијаца, како тврде продавци - влада права јагма за првим домаћим јагодама. Међутим, колико год да се спусти цена домаћим јагодама - увозне су увек јефтиније.

Да би јагоде из Турске доспеле у Србију, морају да путују више дана, преко неколико граничних прелаза. Да би издржали толики пут - морају да прођу третман који их штити од труљења. Због тога потрошачи, како тврде препродавци - радије бирају скупљу, домаћу јагоду.

"Радије се купује домаћа, али улази пуно Турске - цена у велепродаји је иста 155 динара и за једну и за другу. Цена килограма јагода у Истанбулу је један евро", каже Рајко Лазаревић, продавац на Бајлонијевој пијаци из Љига.

Турски произвођачи јагода за разлику од српских имају јефтинији репроматеријал, извозне субвенције и бољу климу. Уз то, пошто имају велике количине јагода и развијену логистику - могу да понуде бољу цену. Због тога наши јагодари сматрају да су суочени са нелојалном конкуренцијом.

И поред тога што домаћи потрошачи радије бирају домаћу јагоду - наши произвођачи сматрају да им је нанета штета, а да је споразум с Турском донео горке плодове.

Коментара: 0


#
@ 

[ Додај коментар ]

Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима