Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Хидропонија

rss

16.01.2008. www.plastenici.com

Хидропонија
Увод у хидропонију

    Савремени начин производње поврћа у пластеницима већ годинама се више не обавља на тлу. Приморани разним последицама интензивне производње на земљишту велики светски произвођачи су прешли на хидропонијски начин гајења поврћа. Предности су бројне: елеминисани проблеми болести из тла, смањена употреба хемијских средстава, нема трошкова припреме земљишта, смањено време између садње две културе, значајно већи али и квалитетнији приноси.
    Увећањем површина под пластеницима, сада већ и у Србији постоје произвођачи са по неколико Ха под правим професионалним пластеницима, произвођачи увиђају све проблеме гајења на тлу. У наредним годинама очекујемо да ће велики број њих прећи на хидропоније. Неки су већ кренули тим путем који нимало није лак, посебно из разлога што је технологија скупа, али врло исплатива. Највећи проблем је недостатак знања.
    Управо из овог разлога крећемо у ову причу како би свима заинтересованима приближили ову причу око хидропонијске производње. Права хидропонија се заснива на комплексном рачунару који мери интензитет светла, влажност ваздуха, количину хранљивих материја у близини кореновог система и на основу свега тога константно биљци додаје хране колико је потребно. Наравно све је то могуће и у нешто простијем облику, ако можемо рећи "кућној радиности"
    Покушаћемо да дамо неке основне смернице у ком правцу се треба кретати, шта је обавезно што се мора испунити и наравно шта се мора знати пре него се упустите хидропонијски узгој. Циљ нам је да Вас подстакнемо да размишљате у том правцу па и да се одважите да на некој малој површини покушате овај начин производње.
    Постепено ћемо додавати текстове и ширити причу док не заокружимо целину. На брзину реализације ове наше идеје можете утицати и Ви. Уколико сте заинтересовани за ова знања и ову причу јавите нам се, дајте нам подршку, а ми ћемо се одужити бржим додавањем текстова на ову тему. Маил за ову тему је [email protected]

 Почиње са семеном.

Ако би размишљали о биљци као рачунарском програму, много лакше би увидели како се њен живот развија по предетерминисаном ланцу догађаја. Овај ланац зовемо “стадијуми развоја”, а сваки од ових стадијума може бити подстакнут било унутрашњим било спољашњим стимулусом. За биљке све почиње семеном, из којег ће преко неколико стадијума евентуално настати зрела биљка способна за репродукцију стварањем новог семена.

 
Шта је хидропонија?

Без воде, живот на земљи неби постојао. У биљкама вода преноси хранљиве материје од корена до лишћа. У природи опало лишће и грање се разлаже под дејством микроорганизама, затим падне киша и те новонастале хранљиве материје прелазе у земљиште. Коренов систем их преузима и користи. Ово је укратко приказано идеално кружење материје у природи. Видимо да вода има изузетну улогу у готово свакој карици овога ланца.

Сада када разумемо природни процес, можемо кренути у причу о хидропонији, где се све своди на обогаћивање воде са истим хранљивим материјама као што се то дешава у природи. Циљ је створити “хранљиви раствор” који је идеално избалансиран за наше биљке. Најчешће систем хидропоније садржи “хранљиви раствор” у затвореном систему. Ово помаже у заштити од испаравања и пражњења система у спољшњу средину као што се то дешава у природном земљишту. Из овог разлога хидропонију је могуће гајити у било ком региону, јер не зависи од квалитета земљишта.

Пошто ћете се упустити у изучавање и практиковање “воденог баштованства”, мудро би било знати састав ваше воде (квалитет воде), коју ћете користити. Уколико ће се радити водом из градског водовода, што је некако најсигурније, због квалитета воде, уједно је најлакше доћи И до сазнања о каквом саставу воде се ради. Довољно је позвати или отићи у градски водовод и распитати се о квалитету воде за пиће. Уколико се ради о води из бунара ситуација је мало другачија те ћете анализу воде морати радити о свом трошку. Најважнији фактор који утиче на квалитет воде је њена “тврдоћа” или “мекоћа”. У Србији су воде углавном “тврде”. “Тврда” вода је у ствари вода која у себи садржи доста растворених минерала, пре свега калцијум карбоната. “Мека” вода је сиромасна минералима. Ово је важно знати из разлога што је највећи број “ђубрива” за хидропонију намењен употреби у мекој води. Међутим, могуће је наћи прихрану и за “тврду” воду.

 
Кратак историјат хидропоније

Данас се у свету на хидропонијама узгаја најквалитетније поврће. Садржај витамина и осталих хранљивих материја је већи него код поврћа узгајаног на класичан начин, на земљи. Модерне хидропоније доносе храну за милионе људи широм света. И поред свих предности које доноси над класичним методом гајења и супериорног укуса и квалитета, данас још увек влада уверење како је то оврће без укуса и мириса тј. “вештачко”. Разлог за ово мишљење или је можда боље рећи предрасуду се налази у самим коренима хидропонијског узгајања. Као и код свих нових технологија у старту су се јављали проблеми који су одавно превазиђени. Ипак ово мишљење се полако мења и људи широм света полако увиђају све предности али и квалитет који доноси хидропонија. Чак и америчка НАСА ради годинама на једном виду хидропонијског гајења биљака за употребу у свемиру. Иако се чини да је хидропонија новији изум, њени корени се заправо налазе веома дубоко у историји. Најстарији докази говоре о постојању ткз. висећих башти у Вавилону, као и плутајућих бачти у старој мексичкој цивилизацији. Такође постоје и хијероглифи који показују да су и стари Египћани култивисали поједине биљке у води неколико хиљада година пре нове ере.

Појам “хидропонија” први је увео Dr W.F. Gericke још 1936. год да би појаснио узгој биљака у храњивом воденом раствору. У хидропонији овај хранљиви раствор може циркулисати под дејство гравитације или коришћењем електромеханичких пумпи. Неки системи купају корење и користе ваздушне пумпе за аерацију (оксигенацију) кореновог система.

Биљке узгајане у хидропонији су генерално здравије од биљака са земље. Оне добијају готово идеално избалансирану прехрану и веома ретко долазе у контакт са болестима које су везане за земљиште. Сам систем је веома штедљив и практичан тако да се хидропонија може развити и на местима која не “обилују” воденим ресурсима. Гајењем биљака у веома чистим и готово идеалним условима постижу се многоструке уштеде јер нема припреме земљишта, потршња инсектицида и фунгицида је смањена као и губици хранљивих материја кроз земљиште. Када биљка расте у земљи она огромну количину енергије троши на развој кореновог система којим прикупља воду и хранљиве материје. Када расте у хидропонији корен се купа у хранљивом раствору. Из тог раствора биљка је способна да сву енергију утроши на развој цветова и плодова. Такве биљке су у одличној кондицији што се огледа у њиховом здравственом стању. Зато су плодови које доносе ове биљке нешто већи, укуснији и богатији хранљивим материјама. Наравно да би се нормално развијао корену је неопходна физичка потпора коју обезбеђујемо неким од следећих медијума песак, камење, кокосова влакна или камена вуна, или комбинацијом неких од ових медијума.


Све је у корену

У зависности од величине биљке, коренов сyстем има три основне улоге: (1) прикупљање воде и хранљивих материја; (2) чување створених хранљивих материја и (3) пружање физичке потпоре делу биљке изнад тла.

Читава хидропонија зависи од здравог корена. Метод којим корен усваја воду и хранљиве материје се назива дифузија. У овом процесу вода и кисеоник прелазе у корен преко ћелиских мембране ћелија које чине корен. Цео овај процесс се одиграва на нивоу јона. Разлог за ово лежи у чињеници да корен може да усвоји чист елемент, без обзира на извор. Другим речима, у процесу исхране, биљка не може абсорбовати органске материје уколико оне нису разграђене до основних елемената, без обзира одакле дошле. Из овога је лако закључити да је сyстем
хидропоније добар онолико колико је добар хранљиви раствор који се користи.


Препоручујемо сајт: http://www.plastenici.com/

Коментара: 3


# водовод
@ 

▲ ▼ [+][-]


 • (+0) (-0)

  Dragan Kovacevic 14.03.2008.
  Pozdrav
  Na parceli od 10.hektara prijatelj mi predlaze da posadim duvan a rasad kaze da se sadi u plastenicima plutajuci,na vasem sam sajtu nasao pricu o hiroponiji
  pa mislim da me mozete uputiti st i kako sve treba raditi.
  Zahvaljujem

 • (+3) (-0)

  Nenad Arsenov 02.04.2008.
  Molim Vas recite mi kolika su ulaganja po 1 metru kvadratnom.

  Postovanje, hvala !

  Nenad

 • (+0) (-0)

  Радивоје 14.12.2008.
  Занимљива је цела ова прича о хидопонији али ми остаје једна недоумица јер ако је корен константно у води, то би могло да доведе до његовог труљења??? Знамо такође да неке биљке воле више воде док неке попут кактуса могу живети уз минималну количину воде.
  Моје схватање приче о овој врсти хидропоније је да биљку треба наместити да буде на талпи а корен у води, нешто попут локвања???
  ИСПРАВИТЕ МЕ АКО ГРЕШИМ.


[ Додај коментар ]

Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима