Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Град опустошио Бобовиште, пољопривредници без помоћи општине

rss

07.05.2013. Извор: Радио Алексинац

Град, који је падао у петак на подручју атара Бобовишта, потпуно је уништио воћарске, ратарске и повртарске културе, па се не очекује ни трећина планираног приноса пшенице

Град опустошио Бобовиште, пољопривредници без помоћи општине

Пољопривредници чији су усеви страдали од града највероватније без новчане помоћи локалне самоуправе

Град, који је падао у петак на подручју атара Бобовишта, потпуно је уништио воћарске, ратарске и повртарске културе, па се не очекује ни трећина планираног приноса пшенице, изјавио је за Радио Алексинац одборник у СО Алексинац и житељ Бобовишта Србобран Миловановић. Осим Бобовишта, страдали су усеви на подручју Трњана, Доње Пешчанице и у једном делу Ћићине.

- Град је у почетку био величине трешње, да би касније била све већа и већа зрна и достигла и величину ораха. Град, без кише, је падао можда више од 15 минута. Цело поље се белело од леда, цело поље је било покривено са неколико, можда десетак, сантиметара града. Сви усеви су уништени. Пшеница, јечам, који су већ били класали, поврће, воће, све оно што је до сада никло. Тотална штета. Надамо се да ће кукуруз да избије поново, он даје неке назнаке иако се не познају редови који су били засађени. Вероватно ће бити неопходно и да се земљиште поново тањира и касније пресејава.

Одборник Миловановић додаје да су тамошње противградне станице испалиле по три ракете, што није било довољно да се временска непогода заустави. Он сматра да би локална самоуправа, иако јој то није законска обавеза, требало да помогне да се проитвгадне станице боље опреме, јер се само тако може ефикасно спречити штета.

Пољопривредници чији су усеви страдали од града највероватније без новчане помоћи локалне самоуправе

Према информацијама којима располаже Радио Алексинац пољопривредници чија је летина уништена у недавном невремену највероватније неће моћи да рачунају на значајнију помоћ локалне самоуправе, а за помоћ ће моћи да аплицирају власници објекта који су значајније страдали.

Члан Штаба за ванредне ситуације Драган Петровић је за Радио Алексинац рекао да пољопривредни стручњаци општине могу, на захтев грађана, изаћи на терен и утврдити колика је штета, али је и наговестио да без обзира на то новца за оштећене пољопривреднике неће бити.

- Штаб за ванредне ситуације ни после невремена које је било 2011. године није исплаћивао надокнаду за штету на пољопривредним усевима, већ само на стамбеним објектима који су имали више од 300 поломљених црепова. Ако неко има штету на стамбеним објектима, он треба да преда захтев на писарници Општинске управе и комисија коју одреди Штаб за ванредне ситуације општине Алексинац ће изаћи, пописати сву штету и дати предлог за накнаду. Што се тиче усева, могу да изађу наши пољопривредни стручњаци и да утврде колика је штета, али нисам сигуран да ће се исплаћивати та штета.

Хоће ли се ова одлука и досадашња пракса променити, биће познато до 15. маја, до када би требало да буде одржана и седница Штаба за ванредне ситуације.

 

video...

Коментара: 0


# невреме Бобовиште Доња Пешчаница Радио Алексинац пољопривредници штаб за ванредне ситуације Трњане Драган Петровић Србобран Миловановић Ћићина СО Алексинац
@ 

[ Додај коментар ]


Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима