Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Велика улагања у пољопривреду

rss

20.03.2010. Извор: РТС

Велика улагања у пољопривреду

Свако пољопривредно газдинство, које буде хтело да купи нову механизацију, добијаће 30 одсто повратних средстава од државе. Министарство обезбедило 300.000 тона ђубрива, субвенционисаног са 5.000 динара по тони, изјавио министар пољопривреде Саша Драгин.

Пољопривредници, који буду хтели да купе нову механизацију, моћи да добију око 30 одсто повратних средстава од Министарства пољоприреде, а уколико купују домаћи производ још 2.000 евра од Министарства економије, рекао је министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Саша Драгин, гостујући у Јутарњем дневнику РТС-а.

Поред ових, Министарство пољоприреде уводи и нове мере које предвиђају лакши долазак до ђубрива. Обезбећено је 300.000 тона ђубрива, које је субвенционисано са по 5.000 динара по тони, рекао је министар.

Говорећи о недавним жалбама пољопривредника из Кикинде, да су субвенције добродошле али недовољне, министар Драгин је објаснио да смо ми једина земља на Балкану која исплаћује субвенције у пуном износу.

"Држава никада, није имала веће субвенције у пољопривреди и никада у нашој историји те субвенције нису стизале тако рано", истакао је министар пољопривреде.

Слажући се да то ипак није довољно, Драгин је додао да су се субвенције повећале са 12.000 на 14.000 динара по сектору, уз то се праве разлике између развијених и неразвијених делова земље, па на површинама мањим од пет хектара пољопривредник је ослобођен плаћања доприноса за пензијско-инвалидско осигурање.

"У овом тренутку Министарство пољопривреде са својим ресурсима покрива 70 одсто сетве", рекао је Драгин.

У наредних десет година, министар Саша Драгин предвиђа да ће пољопривредна газдинства бити ослонац наше привреде, конкурентна са европским и оспособљена новом механизацијом.


Коментара: 0


# пољопривреда министарство пољопривреде
@ 

[ Додај коментар ]


Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима