Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Општина заобилази јавне позиве?

rss

11.04.2013. Извор: Алексинац.Нет, РТС

Недавно је објављена вест да је општинско веће дало сагласно за изградњу мини хидро електране.

Након тога није било никаквих вести, али сада сазнајемо да надлежно министарство захтева да сви ови поступци иду путем јавних позива.

Општина заобилази јавне позиве?

Подсетимо, Општинско Веће општине Алексинац је 8. марта дало сагласност за склапање уговора о изградњи малих хидроелектрана на територији наше општине.


Велико интересовање за мини-хидроцентрале

За доделу енергетских дозвола за изградњу малих хидроелектрана у Србији пријавило се 1.380 инвеститора за 317 локација, изјавила министарка енергетике Зорана Михајловић. Пријаве још недељу дана, каже министарка.

Министарка енергетике, развоја и заштите животне средине Зорана Михајловић изјавила је у Сурдулици да се на јавни позив Министарства за доделу енергетских дозвола за изградњу малих хидроелектрана у Србији пријавило 1.380 заинтересованих инвеститора за 317 локација.

Михајловић је рекла да ће се на пријаве чекати још недељу дана, а да ће потом комисија министарства енергетике о њима одлучивати и да се средином маја већ очекује ранг листа потенцијалних инвеститира за градњу мини хидроелектрана.

Михајловић је рекла да је план да прве хидроелектране буду изграђене 2015. и 2016. године.

Регион Власине је препун локација за изградњу малих хидроелектрана а на јавни позив се јавило око 40 заинтересованих из Власотинца и 138 из Сурдулице, рекла је Михајловић.

Михајловић каже да за мале хидроелеткране мора да постоји јавни позив како би се омогућила прегледна додела дозвола и добили квалитетни инвеститори за тај посао у Србији, који ће допринети отварању нових радних места.


Како је могуће да општина да рок до краја године, када министаство завршава прикупљање пријава ових дана?!

И до сада је постојала пракса да се ствари од јавног значаја уговарају непосредним путем, да ретко постоји пројектна документација, а о тендерима не треба причати. Својевремено је, тадашњи Извршни одбор, одобрио ПТТ-у да постави систем кабловске телевизије у Алексинцу. До овог посла није дошло, али је овакав договор одвукао многе инвеститоре који су тада желели да праве регионални систем за интернет.

Спорне радње око тендера допринеле су томе да је Алексинац већ више месеци у мраку. О другим проблемима који се због мрака и не виде другом приликом...

 

 

Коментара: 1


# Зорана Михајловић општина општинско веће
@ 

▲ ▼ [+][-][ Додај коментар ]


Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима