Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Малом бизнису укинуте локалне таксе

rss

11.10.2012. Општина Алексинац, Радио Алексинац

Мала правна лица и предузетници ослобођени плаћања комуналне таксе за истицање фирме.

Нове комуналне таксе од 1. октобра смањују општински буџет за 15 милиона?

Малом бизнису укинуте локалне таксе

Одељење за утврђивање, наплату и контролу јавних прихода општине Алексинац издало је обавештење да је Законом о изменама и допунама Закона о финансирању локалне самоуправе прописано да мала правна лица и предузетници, који имају годишњи приход од 50.000.000,00 динара, не плаћају локалну комуналну таксу за истицање фирме на пословном простору.

Сходно томе, обавештавају се обавезници комуналне таксе за истицање фирме на пословном простору (предузетници и мала правна лица) да Одељењу за утврђивање, наплату и контролу јавних прихода Општинске управе општине Алексинац, у што краћем року, доставе доказе о укупном годишњем приходу за 2011. годину, како би у складу са поменутим законом били ослобођени плаћања комуналне таксе за период од 1.10. до 31.12.2012. године.

Незванично, процењује се ће овим законом, од око 1.500 правних субјеката у Алексинцу, таксе бити ослобођено скоро 80 одсто њих, а да ће алексиначка општинска каса бити ускраћена за око 15 милиона динара.

Како у разговору за Радио Алексинац потврђује начелница Одељења за утврђивање, наплату и контролу јавних прихода општине Алексинац овакве одлуке резултат новина у Закону о финансирању локалних самоуправа који је ступио на снагу.

По овом закону, мала привредна друштва од 1. октобра нису у обавези да плаћају комуналну таксу уколико њихови годишњи приходи не прелазе 50.000.000, динара. Средња привредна друштва плаћају таксу у износу од две просечне зараде остварене на територији општине Алексинац у периоду од јануара до августа 2011. године, док је за велика привредна друштва та такса ограничена на три зараде.

Малом бизнису укинуте локалне таксе

Правна лица и предузетници који се између осталог баве банкарством, осигурањем, производњом и трговином нафтом, поштанским услугама и слично, могу плаћати таксу у износу и до десет просечних зарада у општини Алексинац.

- Овим законом је практично урађено оно што се годинама причало, да ће се за општине које својим одлукама доносе обавезе за привредна друштва и предузетнике у неким енормним износима, на пример по милион или два милиона динара на годишњем нивоу, бити ограничена могућност да својим одлукама прописују тако велике комуналне таксе.

Начечница Одељења за утврђивање, наплату и контролу јавних финансија општине Алексинац подсећа предузетнике који су до 1. октобра, када је поменути закон ступио на снагу, уплатили цео износ комуналне таксе за 2012. годину, да имају могућност да поднесу захтев за прекњижење новонасталог вишка на друге локалне дажбине као што су порез на имовину, накнада за коришћење грађевинског земљишта или накнада за заштиту и унапређење животне средине.

- Што се тиче утврђивања чињенице да ли је неко привредно друштво мало, средње или велико, подаци о томе постоје у Агенцији за привредне регистре и ово одељење ће по службеној дужности утврдити да ли се ради о средњем, великом или малом предузећу.

Саговорница, међутим, истиче да су сва предузећа и привредни субјекти дужни да Одељењу за утврђивање, наплату и контролу јавних прихода општине Алексинац доставе потврду о висини остварених прихода у претходној години, тачније фотокопију биланса стања и биланса успеха у 2011. години, како би ова служба могла да донесе нова решења и утврди нова задужења за комуналне таксе од 1. јануара до 30. септембра 2012. године.


video...

Коментара: 0


# Радио Алексинац
@ 

[ Додај коментар ]


Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима