Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Естонска компанија заинтересована за алексиначке шкриљце

rss

20.03.2012. И. Радак

Естонска компанија Ести енергија заинтересована је за експлоатацију нафте из уљних шкриљаца у Алексинцу, најавио је Прит Раид, директор њене сестринске компаније "Енефит".

Из Алексинца годишње до 600.000 тона нафте

Премда је пројекат у раној фази, уз "Ести енергију", за улагање у шкриљце заинтересована је и фирма "Енефит" која продаје технологију за експлоатацију, додао је Раид.

Уз Кину и Бразил, Естонија је једна од три државе у свету које прерађују овај енергент. У јануару је Влада Србије расписала тендер за избор саветника за проналажење стратешког партнера за експлоатацију уљних шкриљаца на територији Алексинца.

- Експлоатација уљних шкриљаца, из којих би годишње могло да се добије између 500.000 и 600.000 тона нафте, могла би да почне најраније за шест до седам година - рекао је тада Оливер Дулић, министар животне средине и просторног планирања.

Из алексиначких шкриљаца добијало би се и 100 мегават-часова електричне енергије, било би обезбеђено и грејање за Алексинац, док би нафта произведена из шкриљаца задовољила 10 до 15 одсто потреба Србије за нафтом, чиме би се смањила зависност од увоза тог енергента.

Према ранијим најавама, у алексиначком налазишту уљних шкриљаца постоје резерве од 400 милиона тона за експлоатацију.

Коментара: 0


#
@ 

[ Додај коментар ]

Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима