Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Да ли се може живети од шкриљаца?

rss

11.08.2012. Извор: Б92, Танјуг

Да је уљни шкриљац, камен налик угљу из кога може да се добије сирова нафта, руда од које би могао да живи не само Алексинац већ и Србија, мало ко верује.

НИС планира да учествује на тендеру за истраживање и производњу уљних шкриљаца у Алексинцу.

Да ли се може живети од шкриљаца?

Становници Алексинца не верују у то јер се различита истраживања спроводе, кажу, још од четрдестих година прошлог века.

Процене су да око Алексинца има око 2 милијарде тона резерви уљних шкриваца.

У општини, где је незапосленост велики проблем, ишчекују да рудник проради и отворе се нова радна места, али су и резервисани јер не знају да ли би то било, како кажу, погубно по животну средину.

Рударско насеље, рудари, преко пута брдо за које кажу да је једно од најбогатијих налазишта, а нема рудника. Постоји само насеље које зову Шкриљац. У њему живе они који су радили у руднику мрког угља, али је он, после велике несреће 1988. године, затворен.

"О шкриљцима се, кажу бивши рудари, говори много, али се даље од истраживања није одмакло. У овом крају препричавају да је експлоатација рађена још у време Аустроугара", каже Аврам Петровић, рудар у пензији

Сви би да раде, јер је незапосленост велики проблем у Алексинцу, каже председник општине, али упозорава да би пре политичара, ставове требало да изнесу стручњаци и објасне да ли ће експлоатација, а нарочито прерада шкриљаца, утицати на загађење, како многи у Алексинцу страхују.

Аргументе, кажу грађани Алексинца, предуго слушају па им је прича о томе да ће шкриљци донети богатство, још далеко од срећног завршетка.

Десимир Ђорђевић, бушач на истраживању руда, који је у истраживањима учествовао и пре петнаестак, али и прошле године, ипак верује да ће ово опет постати рударски крај.

Богатству се надају и у суседном насељу Шкриљци, где је, кажу, много младих који би да раде.

Стручњаци су рачунали да би годишња производња нафте од уљних шкриљаца у Алексинцу могла да буде и до 600. 000 тона. Пошто се количине нафте у свету смањују а потрошња расте, многи тврде да је реално ова налазишта назвати једним од највећих богатстава Србије.

 

НИС улаже 2 милијарде евра до 2014.

Нафтна индустрија Србије инвестираће у Србију до краја 2014. године око две милијарде евра

НИС планира да учествује на тендеру за истраживање и производњу уљних шкриљаца у Алексинцу.

А од 2015. до 2020. године у Србију ће та фирма да уложити више од три милијарде евра, саопштило је министарство рударства, после састанка са делегацијом НИС-а.

На састанку је још једном потврђено опредељење НИС-а да је стратешки циљ трансформисање из националне компаније у лидера у региону, уз капитализацију компаније од 10 милијарди долара до 2020. године.

Диверсификација пословања НИС-а биће усмерена у производњу енергије уз помоћ чврстог горива, гаса и производњу енергије из обновљивих извора.

Министру Бачевићу је саопштено да НИС планира да учествује на тендеру за истраживање и производњу уљних шкриљаца у Алексинцу, највећем налазишту уљног шкриљца у Европи, са више од две милијарде тона процењених резерви.

НИС, како је истакнуто, до 2015. године планира да инвестира више од 400 милиона евра у еколошке пројекте у Србији, а циљно спонзорство и добротворни рад биће и даље правци деловања те компаније, наводи се у саопштењу.

Коментара: 1


# председник општине незапосленост НИС шкриљци
@ 

▲ ▼ [+][-]


  • (+0) (-0)

    Lola Nicic 11.08.2012.
    kakva glupost neka nis ulozi 2 milijarde u proizvodnju zdrave hrane, srbija bi zaposlila 200.000 radnika


[ Додај коментар ]


Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима