Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Акција НИС-а уместо 1000, вреди 24 евра!?

rss

16.01.2009. СЕЕбиз, Блиц

Акција НИС-а уместо 1000, вреди 24 евра!?

Акција НИС-а уместо 1000, вреди 24 евра!?

Креатори идеје, а касније и популарног Динкићевог закона о бесплатним акцијама, не одустају од приче у коју сада ретко ко верује. Стручњаци се на најновије најаве о додели бесплатних хартија од вредности средином године кисело смешкају уз тврдње да су поновна обећања популизам и замајавање грађана Србије, пише Блиц.

Економисти истичу да је било какво државно даривање апсолутни промашај будући да привреда улази у рецесију, а да ће акције, чак и да их буде на лето, имати минималну вредност. Небојша Ћирић, државни секретар у Министарству економије и регионалног развоја, поновио је у среду да ће грађани добити обећаних 1.000 евра након поделе свих акција, мада се оградио објашњењем „да ће крајњу цену ипак одредити тржиште”.

Простом математиком која каже да роба вреди онолико колико је купац за њу спреман да плати, може сеНИС прерачунати колико ће вредети летња подела првих акција.

Цена за цео НИС, упркос бројним дебатама, остала је око 800 милиона евра (за 51 одсто договорено 400 милиона евра), а 15 одсто колико следује грађанима било би 120 милиона евра. То значи да би сваки од 5,1 милиона будућих акционара могао добити деоницу вредну свега 24 евра. На берзи у Србији све је мање оних који било шта купују, а цене најликвиднијих вредносних папира тренутно су на тржишту испод њихове књиговодствене вредности. То је последица чињенице да су их улагачи у последњих шест месеци само продавали како би извукли кеш, и то са што мање губитка.

Оно што би грађани требало да знају јесте да им ове акције могу вредети и више уколико буде купаца, али је у овом тренутку вероватноћа да за једну акцију могу да добију и 10 евра.

Извор: СЕЕбиз


Блиц: Бесплатне акције популизам

Најновије најаве о додели бесплатних акција средином године су популизам и замајавање грађана Србије, оцењују економски стручњаци за “Блиц”.

Економисти истичу да је било какво државно даривање апсолутни промашај будући да привреда улази у рецесију, а да ће акције, чак и да их буде на лето, имати минималну вредност. У среду је државни секретар у Министарству економије Небојша Ћирић поновио да ће грађани добити обећаних 1.000 евра након поделе свих акција уз оцену да ће крајњу цену ипак одредити тржиште.

Ако се узме у обзир да је цена за цео НИС остала око 800 милиона евра (за 51 одсто договорено 400 милиона евра), 15 одсто колико следује грађанима било би 120 милиона евра.

То значи да би сваки од 5,1 милиона будућих акционара могао добити деоницу вредну свега 24 евра.

Ана Јоловић, стручњак за финансијска тржишта у Центру за слободно тржиште, не верује да ће пакет акција вредети 1.000 евра, а чак сматра и да ће акције НИС-а вредети и мање од 24 евра на берзи јер је питање ко ће то хтети да купи и коме је у интересу да постане мањински акционар НИС-а кад се, како каже, зна како су мањински акционари у Србији незаштићени.

Извор: Блиц

Коментара: 0


# Небојша Ћирић
@ 

[ Додај коментар ]


Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима