Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Протести преполовљују инвестиције

rss

21.02.2008. Д. Вујошевић

СТРАНИ УЛАГАЧИ ПОМНО ПРАТЕ ПОЛИТИЧКА ЗБИВАЊА КОД НАС

Бурна догађања на политичкој сцени Србије ових дана помно прате страни инвеститори. Одавно је познато да што је у једној земљи више нестабилности у политичком животу, то су и страни улагачи опрезнији. Ни ми од тога нећемо побећи, а због протеста везаних за Косово ниво страних улагања код нас могао би да се преполови.

- Ове године смо очекивали да се ниво страних улагања буде као и 2006. године 4 до 4,5 милијарди долара, а сада после свега ће бити добро ако постигнемо и пола од тога - каже портпарол у Агенцији за промоцију страних улагања СИЕП-а Александар Милорадовић. - Инвеститори који овде раде не најављују повлачење, али нови који је требало да почну с оклевају, баш као и они који су испланирали да уђу на тржиште. Ових инвестиција које су се због политике нашле на чекању има у свим крајевима земље, али ипак највише у Војводини, која је увек била веома занимљива за страна улагања. Инвеситори зову и дословце се распитују каква је овде клима. Не могу тачно да кажем о коме се све ради, јер смо обавезни да не објављујемо ове разговоре. Свима кажемо да ће се ситуација ускоро средити и да ће бити добро. И у овом тренутку има изузетака. Тако ускоро очекујемо посету представника једне велике белгијске компаније која послује у области енергетике и заинтересована је за већу инвестицију код нас.

На удару протеста нашле су се и пословне јединице Рајфајзен и Сосијете женерал банке. Али, банкари су то схватили реално.

Сосијете женерал банка се обратила кратким саопштењем у коме подсећа да у Србији раде већ 30 година и те да су у пословању заједно са клијентима прошли веома тешка времена, па да ће и сада банка наставити да развија стратегију и обавља планиране активности на овом тржишту. Клијенти имају пуно поверење у банку а до сада није било неуобичајених реакција странака.

У име свих аустријских инвеститора обратило се трговачко одељење амбасаде. Привредници из ове земље су међу пет првих код нас са инвестицијама од 5 милијарди евра. Очекује се да ускоро “Атек” уплати 500 милиона евра за приватизацију Рударско-топионичарског базена Бор. О плановима аташе за трговину Тијана Јоцић каже:

- Не би требало да буде промена у плановима аустријских компанија, ако не буде већих проблема након демонстрација после 21. фебруара - каже Тијана Јоцић.

Промене не очекују ни у Америчкој привредној комори у Србији.

- Ми окупљамо око 170 страних инвеститора с укупним инвестицијама од преко 6 милијарди долара а преко њих је посао нашло 60.000 радника у Србији, па ћемо наставити да послујемо на овом тржишту као и сада - каже председник Америчке привредне коморе Дејан Цветковић.


www.dnevnik.co.yu

Коментара: 0


#
@


 

[ Додај коментар ]


Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима