Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Приватизација у Србији – успешни и неуспешни

rss

20.08.2007. Ј. Рабреновић, Т. Тодоровић

Приватизација у Србији – успешни и неуспешни
Петогодишњи учинак приватизације у Србији када је реч о друштвеном капиталу су продата 2.002 предузећа чиме је остварен приход од нешто више од 2,4 милијарде евра. Највише пара зарађено је од продаје фирми не тендеру, њих 84 и то за 1,1 милијарду евра, што је и разумљиво јер се ради о оним „јачим”, а овим начином продаје тражио се и стратешки партнер. Методом аукције продато је 1.426 предузећа од чега је инкасирано 835 милиона евра. Акцијски фонд је на тржишту капитала и тендерима од почетка приватизације понудио 1.139 пакета и од њихове продаје остварио приход од 584 милиона евра.

Новог газду у Србији тренутно тражи још око хиљаду предузећа, а требало би да га добију до краја наредне или с првим данима 2009. године.

Међу приватизованим предузећима у Србији има разних, и оних који су и раније били успешни, а и с новим власницима су наставили још боље да послују, али и таквих које су нови власници довели до руба пропасти.

Овдашње цементаре међу првима су продате, као и фабрике дувана, а сви редом страним купцима. И једне и друге су, уосталом, држави, за оно време продаје, донеле и највећа средства. Иако је у јавности продаја „Сартида” словила за контроверзну, чињеница је да је после продаје „УС Стилу” смедеревски гигант постао предузеће с најбољим извозним резултатима.

Фабрике хране су, такође, продате међу првима. Већина њих је и пре приватизације добро пословала јер је економска криза из претходне деценије њих много мање „начела”. Међутим, све може да се упропасти па тако и млекаре чији је број овде смањен за пет и то зато што је један те исти власник све њих упропастио.

Као и у другим земљама које су прошле пут приватизације ни искуства с продајом фирми лошим газдама нису нам страна. Подаци Агенције за приватизацију показују да је у око 270 случајева раскинут уговор због неизвршавања обавеза што је око петнаестак одсто свих приватизација. Најпознатији су, сигурно, случајеви „Путника” и Србе Илића, зрењанинске „Југоремедије, шабачке „Заштите биља”, „Жупе”. У неким случајевима било је могуће наћи новог газду, међутим у повеликом броју није тако да су завршила у стечају.Фрад истрајао

Током процеса приватизације „ФРАД” Алексинац, скраћеница за некадашњу Фабрику резервних ауто-делова у овом градићу, а у последње две и по деценије фабрика за производњу филтера за све врсте мотора, без много потреса прешла је у руке успешних домаћих бизнисмена. Фабрику највећег балканског произвођача филтера купило је предузеће „МПС груп” Београд, Душана Забуновића наставивши и значајно унапредивши технологију, асортиман и производне програме. Генерални директор „ФРАД-а” Бранимир Забуновић истиче да није све баш било лако, али да се истрајало у томе да се фабрика одржи, да се не угаси и затвори.

- Основни задатак који смо имали одмах после купопродаје био је да се велико тржиште које је „ФРАД” деценијама снабдевао филтерима за моторе путничких и теретних аутомобила и аутобуса, али и бродских и мотора свих осталих врста, а које је било скоро изгубљено, што брже поново освоји. И успели смо у томе. Паралелно, у време док смо велику пажњу посвећивали осавремењивању наших производних погона, јер су светска и европска технологија у међувремену знатно напредовале и ми смо на том плану били приморани да енергично реагујемо, реализовали смо можда и најтежи посао - да се квалитетом и разноврсношћу својих производа наметнемо аутомобилској индустрији у Европи. Најкраће речено данас, као и пре 15 или 20 и више година филтери са ознаком „ФРАД” могу се наћи скоро свуда у Европи. Конкурентном ценом, новим асортиманом и поштовањем високих захтева и стандарда иначе пробирљивог тржишта ван наше земље, пласирамо и продајемо наше филтере у Русији, Италији, Немачкој, Чешкој, Словачкој, свим земљама на Балкану и свим бившим југословенским републикама. У овом тренутку, на почетку августа 2007. године тачно пола наше производње продаје се у Србији, а других 50 одсто у иностранству. Највећи извоз филтера из Алексинца је у Русију.

- Купили смо најмодернију опрему и машине, производња је одавно компјутеризована и само захваљујући томе остали смо у трци са великом конкуренцијом. Наши стручњаци су за три и по године пројектовали чак 450 нових врста пречистача који се сада производе у фабрици и на основу тога „ФРАД” је поново највећи произвођач филтера у овом делу Европе - каже Забуновић.

Због производног процеса, пре свега, али и због прихватања савремених кретања у нашој индустрији, у последња два месеца запослено је нових 50 радника, у највећем броју стручних и школованих. У фабрици „ФРАД” тренутно је 360 запослених, што је само тридесетак мање него када је приватизована. А просек зарада у првих седам месеци 2007. године био је 450 евра, или 36.000 динара у бруто износу.

У целости је до сада реализован и инвестициони програм, који је такође прецизно формулисан у купопродајном уговору, зараде се исплаћују врло редовно и без закашњења.

Коментара: 9


# Бранимир Забуновић
@ 

▲ ▼ [+][-]


 • (+0) (-0)

  Aleksandar 20.08.2007.
  Jedan od onih koji se našao u šemi Mreža šverca cigareta je Dušimir Zabunović, koji je posle 5. oktobra preuzeo Saveznu upravu carina od Mihalja Kertesa. Vlasnik je firme MPS u Beogradu. U poslednjih nekoliko godina kupio je firmu Frad iz Aleksinca. Između ostalog, bavi se hotelijerstvom, eksluzivni je distributer viskija, prodaje birotehničku opremu i ima fabriku građevinskih mašina Progres i fabriku kablova u Zaječaru.

 • (+0) (-0)

  Izvodi iz policijske akcije Mreža: 20.08.2007.
  Policija je utvrdila da je Dušimir Zabunović tokom devedesetih radio preko svoje of šor firme MPS u Beču. Koristio je dvojne fakture kako bi zarađeni novac od prodaje ostao neoporezovan. Nabavljao je robu iz Tobačne Ljubljana i iz Makedonija tabaka, a prikazivao je da kupuje preko firme Barakuda, koja je registrovana u Delaveru, u SAD. Firma Barakuda je u vlasništvu Milovana Vujisića. Iz firme MPS u Beču, koja ima račun na njegovo ime u Balkanskoj banci Skoplje, slao je robu za fantomsku firmu Sekses koja je navodno bila registrovana u Novom Sadu. To je firma koja je bila u lancu onih s kojima je radio i Stanko Subotić. Milovan Vujisić bio je vlasnik firme Fitnes u Beogradu, radio je s firmom Tref, ali i sa Zabunovićem. Policija je utvrdila da se njegova firma Barakuda, koja je bila registrovana u Delaveru, u SAD, često pojavljivala kao fiktivni posrednik preko kog su uvećavane fakture.

 • (+0) (-0)

  Izvodi iz policijske akcije Mreža: 20.08.2007.
  Dobit tako nije oporezovana, a cigarete je distribuirala firma Tref ili firma MPS. Identifikovano je da je u jednoj transakciji na dvojnim fakturama zaradio oko 300.000 maraka.

 • (+0) (-0)

  Gi 21.08.2007.
  Što se trče Sartida nije ni čudo da je najveći izvoznik kada je cena gvožđa na svetskom tržištu visoka. Kinezi kupuju možda i 60% svetske proizvodnje. Da li smo uopšte trebali da prodajemo Sartid i cementare?

 • (+0) (-0)

  M. 21.08.2007.
  Nemam pojma kakve veze ima privatizacija sa policijskom akcijom "Mreza"? Nikad nisam citao podatke iz te Mreze, jer mi to nije posao. Nisu ih citali, izgleda, ni oni kojima je to posao... No, da se vratim na privatizaciju. Kod nas tek treba da zazivi trziste, trziste preduzeca, radne snage... Pa ce uspesna preduzeca da kupuju propala, uspesni radnici ce da idu u uspesna preduzeca, vise ce da rade i zarade, neuspesna preduzeca ce u stecaj pa na trziste, neuspesni radnici ce na trziste rada pa na niza radna mesta (ako su neuspesni). I tako u krug... Nema lose, ce da se naviknemo mi na to... A UBPOK neka cita tu mrezu, neka radi svoj posao i nema lose... Svakom po zasluzi..

 • (+0) (-0)

  agvozden 21.08.2007.
  Vise je negoocigledno da smo morali da prodamo ove fabrike jer su bile veliki gubitasi, a na kraju nisu ni radile. Trebalo je pohapsiti sve koji su do takvog stanja doveli. Ovi koji su na kraju to prodali nisu imali drugaciju alternativu. Kinezi jesu najveci kupci betona i gvozdja, sto je i normalno jer su normalna zemlja. Potrebno je i da srbija postane kupac betona i gvozdja pa ce stvari izgledati drugacije

 • (+0) (-0)

  M. 22.08.2007.
  A bre Gvozdene, sta ti je sa tim hapsenjem?

 • (+0) (-0)

  agvozden 22.08.2007.
  Nema veze sa ovom temom, ali ljudi koji su imali moc proteklih godina su se nemarno ponasali. Sada svi trpimo, a oni su situirani. Njihovi potomci, kao sada ministar Jeremic, dolaze na polozaje.
  Da se hapsi, nego sta! Svako ko je doveo preduzece u gubitak bi trebalo da odgovara. Druge nam nema, samo Kineski model!

 • (+0) (-0)

  M. 23.08.2007.
  E ako je tako, onda da se apsi! No prvo da se dogovorimo koju trojicu iz Aleksinac da ostavimo na slobodu... Predlazem da na slobodu ostavimo i oni nekolko kineza koji misle da je Srbija bolja od Kinu, pa dosli kod nas...


[ Додај коментар ]


Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима