Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Stav DS: Neka struka kaže svoje

rss

13.01.2012. Opštinski odbor DS Aleksinac

Aleksinac, 13.01.2012.- Ministar životne sredine, prostornog planiranja i rudarstva Oliver Dulić je u sredu 11.januara sa svojim saradnicima posetio opštinu Aleksinac. Povodom te zvanične posete Opštinski odbor Demokratske stranke u Aleksincu izdaje sledeće saopštenje:

Stav DS: Neka struka kaže svoje

Ministar Oliver Dulić posetio je opštinu Aleksinac i bušotinu na kojoj se istražuju uljni škriljci, a poseta je organizovana povodom raspisivanja tendera za izbor konsultanta koji bi pripremio dokumentaciju za odabir strateškog partnera za eksploataciju uljnih škriljaca u Aleksinačkom rudarskom basenu i da bi lokalnu javnost i građane opštine upoznao sa planovima Vlade Republike Srbije i demantovao glasine koje se oko toga vode u našoj Opštini.

Država će sa potencijalnim strateškim partnerom sklopiti najpovoljniji mogući ugovor i u svakom slučaju će imati deo vlasništva u budućem konzorcijumu.

U aleksinačkom području, prema procenama stručnjaka, postoji potencijal od 2 milijarde tona uljnih škriljaca, za koje je ministar Dulić rekao da je jedno od najvećih istraženih nalazišta uljnih škriljaca u Evropi. Cilj projekta je da se godišnje eksploatiše pet miliona tona uljnih škriljaca od čega bi dobili 500.000  tona sirove nafte, 100 megavata električne energije i gas koji bi služio za grejanje Aleksinca i okoline.

Nafta proizvedena iz škriljaca zadovoljila bi 10 do 15 odsto potreba Srbije za naftom i smanjila zavisnost od uvoza, a na tom poslu biće otvoreno i oko 2.000 novih radnih mesta. Opština Aleksinac bi ubirala i prihod od rudne rente, što bi na godišnjem nivou iznosilo oko 5 miliona € (što je gotovo dupliran sadašnji godišnji opštinski budžet).

Dulić je nedvosmisleno rekao da eksploatacija uljnih škriljaca neće ugroziti životnu sredinu jer će se celokupna ekspoloatacija vršiti po najvišim standardima EU i da će upravo zaštita životne sredine biti glavni faktor odabira strateškog partnera i tehnologije. Ministar je takođe napomenuo da ne vidi razlog za podizanje tenzije oko eksploatacije, dajući primer Estonije koja je članica EU i koja se pridržava principa i standarda EU o zaštiti životne sredine, i koja bez problema funkcioniše u ovoj oblasti.

Kako se u javnosti Aleksinca u dnevno-političke svrhe iznose različite informacije i dezinformacije vezano za projekat eksploatacije uljnih škriljaca koje je u Vladi Republike Srbije pokrenula Demokratska stranka, osećamo obavezu da izjavimo sledeće:

Opštinski odbor Demokratske stranke u Aleksincu kategorično se ograđuje o svako samoinicijativno i lično istupanje članova Demokratske stranke u javnosti, a u cilju kontinuiranog zloupotrebljavanja ovako značajnog državnog projekta zarad lične promocije, a van okvira nauke i struke i suprotno opštim interesima građana naše opštine i države Srbije.

S obzirom da se u različitim opštinskim i društvenim strukturama pojavljuju tzv. neafirmisani i nedokazani stručnjaci koji nekompetentno, površno i zlonamerno daju komentare i stavove povodom ovog projekta, smatramo da građani opštine Aleksinac treba da dozvole odabranim ekspertima da izvrše kompletnu analizu, stvore neophodne uslove i resornim ministarstvima iznesu svoje profesionalno mišljenje.

Ovo se posebno odnosi na sva pitanja i nedoumice koje se javljaju vezano za zaštitu životne sredine i tehnološke procese za eksploataciju škriljaca. U tom smislu, ministar Oliver Dulić je juče na prezentaciji u SO Aleksinac pozvao sve zainteresovane strane opštine Aleksinac da o trošku resornog ministarstva posete eksploatacioni kompleks u Estoniji, da se sretnu sa tamošnjim stručnim ljudima i da se uvere lično u apsolutnu bezbednost eksploatacije i o svim ostalim detaljima. Ministar je takođe obećao da će resorno ministarstvo u našoj opštini organizovati stručne prezentacije i sastanke za sva otvorena pitanja i eventualne novine vezane za ovaj nacionalni projekat.

Projekat eksploatacije je dugoročni ogromni potencijal koji može značajno da utiče na razvoj naše opštine i ne ekonomiju države. Ključno je da građani stave tačku na jalove i nestručne debate i ostave prostora da struka kaže svoje, a da u opštinskim strukturama svako počne da radi svoj posao.

Demokratska stranka će bezuslovno čuvati stav da budu ispunjeni svi standardi Evropske Unije vezani za zaštitu životne sredine i u tom smislu neće biti nikakvih kompromisa.

Predsednik Opštinskog odbora

Milan Veljković

Komentara: 6


# Aleksinac Milan Veljković uljni škriljci zaštita životne sredine SO Aleksinac
@ 

▲ ▼ [+][-]


 • (+0) (-0)

  Vlajko iz Sokobanje 13.01.2012.
  Ako neko misli da cemo mi iz banje da sedimo skrstenih ruku i dozvolimo da se u neposrednoj blizini base banje zagadjuje vazduh i time ugrozava direktan opstanak zdravstvenog turizma kod nas grdno se vara. A vama u Aleksincu bolje da proucite kakve su to prljave tehnologije i ne trujete se badava, jer tu koristi moze da ima samo neka strana kompanija i politicka oligarhija, a vi gradjani nista sem teskih obolenja za par godina.

 • (+0) (-0)

  Aleksinčanin 13.01.2012.
  Ajde Banjci uključite se u priču. To što vaša vlast mora da ćuti jer je Dulić njihov ministar, ne znači da kod vas nema ljudi koji imaju hrabrosti da javno kažu šta misle o svemu.
  Krene li prerada škriljaca, oprostićete se i vi od turizma.

 • (+0) (-0)

  Ivan 13.01.2012.
  Ma ko jos pita Doljevca.On samo lupa zbog skorasnjih izbora.Pa i mi Aleksincani necemo dotzvoliti to...

 • (+0) (-0)

  bane 14.01.2012.
  Dobro jutro banjci! Ja ne znam sta vi cekate? Verovatno da mi aleksincani zavrsimo posao umesto Vas. Ali vi u Banji ne reagujete zato sto se nadate da nakon otvaranja rudnika dobijete izlaz na auto put na liniji Mali cvet - Rutevac. Da, to bi bila neka korist, ali ne zaboravite na kolikoj ste vazdusnoj liniji od Subotinca i kakvu bi stetu imali na vas eko sistem u vasoj ekoloskoj opstini. Medjutim, mi aleksincani, u ovom trenutku, imamo jedan mnogo veci problem koji upravo pravi ekoloska opstina Soko banja ispustajuci svoje nepreciscene odpadne vode u Moravicu a samim tim i u Bovansko jezero kao akumulaciju predvidjenu za vodosnabdevanje vise desetina hiljada ljudi. I vi iz ekoloske opstine Soko banja umesto da resavate taj problem otvarate akva parkove, sto naravno nije lose, a ne resavate mnogo bitnije stvari, kao sto je regulisanje otpadnih voda a i vodosnabdevanje, jeri ni sad u zimskom peridu nemate dovolj no piace vode, a kako to izgleda leti vi to bolje znate.

 • (+0) (-0)

  Allex90 14.01.2012.
  Banjci, više je nego licemerno brinuti o Aleksincu, dok vam se otpadne vode i kalalizacija ulivaju u Bovansko jezero.

 • (+0) (-0)

  jovan lakic 17.01.2012.
  Dulic je pred 20 clanova DS-a izjavio da je aleksinac najprljaviji grad u srbiji i da nista nece biti lose ako se rudnik otvori


[ Dodaj komentar ]

{lg_push_subscription_title}

{lg_push_subscription_text}