Stanković: Poljoprivreda, ležišta mrkog uglja i privlačenje investitora glavni put AleksincaStanković: Poljoprivreda, ležišta mrkog uglja i privlačenje investitora glavni put Aleksinca
Pretraga
cirilica | latinica

Stanković: Poljoprivreda, ležišta mrkog uglja i privlačenje investitora glavni put Aleksinca

rss

12.10.2017 Građanin

Niški portal Građanin objavio je intervju sa predsednikom opštine Aleksinac, Nenadom Stankovićem.

Nenad Stanković, foto: Info-G

Kako Stanković nikada nije odgovorio na naše zahteve za intervjuisanjem, ovom prilikom prenosimo intervju koji su uradile niške kolege.

Kažite nam tri društveno – privredna pravca u kojima bi Aleksinac sa okolnim selima trebalo da vidi svoju budućnost? Da li je to poljoprivreda, privlačenje investicija… zašto je Aleksinac na dobrom putu?

Poljoprivreda je, definitivno, najvažnija privredna grana u opštini Aleksinac, pored proizvodnje hrane potrebno je više raditi na preradi, dakle raditi na razvijanju prehrembene industrije. Privlačenje investicija je nešto na čemu konstantno radimo kako bi zaposlili i stanovnike opštine čija egzistencija ne zavisi od poljoprivrede, da smo na dobrom putu pokazuje u kontinuirano smanjenje nezaposlenih.

Šta je to, koji je to kapital koji Aleksinac ima, a koji bi mogao na najbolji način da se iskoristi u privrednom, društvenom, pa i turističkom smislu?

Velika ležišta mrkog uglja predstavljaju ogroman kapital naše opštine i nadamo se da ćemo uz podršku Vlade Republike Srbije i JP PEU Resavica uspeti da otvorimo nove jame za eksploataciju uglja na Aleksinačkom Rudniku. Iako turizam ne predstavlja primarnu granu privrede, opština Aleksinac poseduje veliki turistički potencijal u bogatom istorijskom nasleđu, kulturno – istorijskim spomenicima i objektima od istorijskog značaja kao što su: Manastir Sv. Stevanu Lipovcu, Spomen Crkva N.N. Rajevskog (grof Vronski iz „Ane Karenjine“) u Gornjem Adrovcu, Deligrad, Šumatovac, Manastir Sv. Roman, Manastir Sv. Nestor u Vitkovcu, u pririodnim bogatstvima (Bovansko jezero, lovišta, termalni izvori) i izuzetnom geografskom položaju (Koridor 10, blizina Sokobanje i Niša)

Foto: Radio AleksinacNalazite se među pet opština u Srbiji u kojima se najbže izdaju građevinske dozvole. To bi svakako trebalo iskoristiti. Kakvi su vam planovi u tom administrativnom uspehu. Da li ćete to na neki način reklamirati radi većeg privlačenja investicija, kako ste uspeli da se kotirate na tako visoko mesto?

U procesu podizanja nivoa organizacije u opštinskog administraciji u svim oblastima postigli smo vrlo dobre rezultate. Mladim i sposobnim kadrovima, dobrom organizacijom i uspešnom primenom Pravilnika o postupku sprovođenja objedinjene procedure omogućili smo potencijalnim investitorima da Aleksinac bude privlačnije i atraktivnije mesto za ulaganje kapitala.

Šta sa poljoprivredom u aleksinačkim selima. Opšte je poznato da je zemlja oko Morave jedna od najplodnijih u zemlji. Kako to iskoristiti, da li ima planova za subvencije poljoprivrenika. Kako poljoprivredniku omogućiti da mu se poboljša standard?

Iako je Aleksinačka kotlina bogata plodnim zemljištem, smatramo da kapaciteti i potencijali nisu dovoljno iskorišćeni. Zbog toga Opština svake godine preko Fonda za razvoj poljoprivrede izdvaja sredstva, kao jednu od mera za bolji život i standard sugrađana i žitelja opštine koji žive u ruralnim sredinama. Izjednačavanje uslova života na selu onima u gradskoj sredini je naš kontinuirani zadatak, a to podrazumeva unapređenje infrastrukture – dobri putevi, vida za piće, javna rasveta i sve što život građana čini lagodnijim i komfirnijim. Naravno, prepoznajemo i probleme – usitnjenost parcela i nedovoljne površine pod režimom navodnjavanja – i trudićemo se da u narednom periodu radimo više na rešavanju istih.

Šta je najveći društveno – privredni problem, trenutno, opštine Aleksinac. Šta je to što bi moglo da se reši i olakša vam posao?

Pored pozitivnih kretanja, stopa nezaposlenosti je još uvek iznad republičkog proseka. Radićemo još intezivnije na dovođenju domaćih i stranih investitora, kao i na podizanju kapaciteta postojećih, naravno uz podršku Vlade Republike Srbije.

Koliko i koja preduzeća su najavila dolazak i formiranje pogona u opštini Aleksinac. Koja su to preduzeća i čime se bave.

Investitori u oblasti tekstila su vrlo zainteresovani za dolazak zbog dobre infrastrukture, uređenog zemljišta, sposobne i kvalifikovane radne snage. Jedna od prednosti naše opštine je i brzina izdavanja građevinskih dozvola, te će postojeći i novi privredni subjekti koji žele da prošire svoje kapacitete imati maksimalnu logističku podršku.

Kolika je sadašnja stopa nezaposlenosti i kako je rešiti. Aleksinac se nalazi na Koridoru 10, da li tu ima šanse za formiranje pogona, kampova, benzinskih pumpi, a u prenosnom smislu da li tu ima šanse za veći broj zapošljavanja?

U poslednjih par godina broj registrovanih nezaposlenih lica je smanjen za 1.500. Napomenuo bih da je povećan broj zaposlenih u privatnom a smanjen u javnom sektoru, što je odlika realne i zdrave ekonomije. Opština Aleksinac se nalazi na samom Koridoru 10 i ima potencijale kako za razvoj privrede, tako i za pružanje velikog broja usluga i razvoj trgovinske delatnosti.

Koji su vam dalji planovi na popularizaciji opštinskih resursa? Šta je izvodljivo uraditi, a da od toga imaju građani korist?

U narednom periodu cilj je zadržati pozitivan trend u raznim oblastima gde ima pomaka. Koristiti sve moguće mehanizme da se istaknu dobre i pozitivne stvari, a ne samo negativne.

Nenad Stanković, predsednik opštine Aleksinac

Rođen je 18. novembra 1958. godine u selu Supovac (tada Opština Žitište, danas Gradska opština Crveni Krst – Niš).

Osnovnu školu pohađao je u Žitkovcu i Aleksincu. Maturirao je u Aleksinačkoj gimnaziji. Diplomirao je sociologiju na Filozofskom fakultetu u Nišu. Radio je u građevinskim preduzećima i Aleksinačkim rudnicima da bi kasnije predavao u Aleksinačkoj gimnaziji. Bio je član Srpske radikalne stranke da bi posle formiranja Srpske napredne stranke prešao u ovu partiju. Otac je dvoje dece.

I. Mojsilović, Građanin

Komentara: 21


# SNS nezaposlenost investicije intervju Nenad Stanković poljoprivreda
@sns_aleksinac @▲ ▼ [+][-]


 • (+32) (-43)

  gradjanin 12.10.2017
  Neka gospodin Stankovic uzme motiku i nek radi poljoprivredu...
  stopa nezaposlenosti se smanjila jer ako zakasnite 15 minuta za prijavu odma vas brisu iz sistema... cim niste u sistemu biro rada... odmah nezaposlenost se smanjuje... tako je gospodin stankovic smanjio nezaposlenost

 • (+30) (-44)

  Pokret Socijalista pita 12.10.2017
  Da li je tačno da je Neša ponavljao u Gimnaziji jer je imao 9 zaključenih jedinica?

 • (+21) (-42)

  rudar 12.10.2017
  Lazu te duso lazu,jos ti rudnik vode lopovi iz Sjenice i DS.

 • (+23) (-40)

  Ljilja 12.10.2017
  Predizborna obecanja kao i uvek pred izbore

 • (+10) (-24)

  Nemanja 12.10.2017
  Neka g-din precednik demantuje info da su odbili 2 investitora,jer navodno nemaju lokaciju.
  Jedan je otišao za Niš,a drugi će u Belu Palanku

 • (+33) (-20)

  Neutralni 13.10.2017
  Gledano iz ugla aleksincana, ocigledno je da su sve prednosti Aleksinacke opstine kao geografske regije predstavljene. Aleksinac se krece u dobrom pravcu, pocinje da ozivljava privreda (koje nije ni bilo posle sankcija i bombardovanja), a i poljoprivrednici imaju sve vise i vise pomoci i potsticaja od drzave i opstine.

 • (+34) (-21)

  Milica 13.10.2017
  I najveci skeptici moraju priznati da se u Aleksincu sve menja na bolje. Sve je vise i vise firmi i radnih mesta. Bilo bi odlicno kada bi i Aleksinacki rudnik ponovo proradio, ali to zavisi najvise od drzave...

 • (+29) (-19)

  Zoran Tanaskovic 13.10.2017
  Radim trenutno u jednoj niskoj firmi, ali su mi komsije zaposljeni u Grameru i zive sasvim solidno od plata. Ne kazem da je sve idealno, treba jos da se radi na ozivljavanju privrede, ali perspektive za mlade u aleksincu definitivno ima.

 • (+27) (-20)

  Milan G.Adrovac 13.10.2017
  Sto se opstine Aleksinac tice, zadnjih godina je primetno poboljsanje svuda - ulice su cistije, urednije, lokalni putevi se bolje odrzavaju. Cak se i mladi vracaju selima, jer iz opstine dobijaju podsticaje. Sto se mene tice, pohvale, neka se nastavi u tom pravcu.

 • (+28) (-19)

  Za "gradjanina" 13.10.2017
  Koliko sam upucen, Nenad Stankovic je profesor, ima diplomu i nema potrebe da radi poljoprivredu, a i rukovodi opstinom (i to, na zalost zlobnika veoma uspesno), pa nema ni puno vremena za to. Kako god, poljoprivreda ce se sve vise razvijati u Aleksincu, a uporedo sa njom i privreda.

 • (+26) (-20)

  Ceca 13.10.2017
  Mogu vam priznati da sam pre 10-ak godina mislila da nema sansi da se Aleksinac vrati nekadasnjem "sjaju", kada se reka radnikaslivala oko mosta na Moravici. Zadnjih nekoliko godina vidim primetne pomake u dobrom smeru. Ukoliko jos jedna jaka firam poput Gramera dodje u Aleksinac (a ocigledno je da ce tako biti), bice mi drago da nisam bila u pravu.

 • (+26) (-19)

  SALE 13.10.2017
  Pustimo ove ljude samo nek rade bre! Konacno je dosao neko na celu Aleksinca ko radi u interesu stanovnika!

 • (+28) (-17)

  Radisa M. 13.10.2017
  Cinjenica je da Vucic mnogo trci - to se sve prenosi sa vrha drzave i na opstinu. Nasi opstinari trebaju samo ispratiti sve i stvoriti uslove za potencijalne investitore. Verujem da ce se sve kretati iz godine u godinu na bolje, samo da ostane mir u Srbiji.

 • (+28) (-18)

  ValentinA 13.10.2017
  Ja vam mogu reci samo ono sto vidim - zadnjih godina uradjena je jedna jednosmerna ulica, sada se radi druga, korito Moravice se veoma brzo uredjuje, ljudi rade - jednom recju ALEKSINAC ZIVI! :)

 • (+12) (-27)

  Pokret socijalista pita 13.10.2017
  Od kada je Nesq predsednik u Aleksincu je sve bolje.
  U opstini je napravljen WC od 30.000 evra.
  Izgradjen je plato kod Doma kulture za 400.000 evra.
  Aleksinackim direktorima kupio 15 limuzina da se svrckaju.
  Protiv opstinskih funkcionera podneto 6 prekrsajne i 3 krivicne prijave. Zloupotreba budzeta dokazana za 120 miliona dinara.
  U celu vlast jedini normalan direktor je Buda Markovic

 • (+19) (-27)

  Uzoran gtadjanin 13.10.2017
  Citam komentare i nemogu sa verujem koliko botova ima pa svi komentari osim 3 su SNS!!!!! Sta se u Aleksincu promenilo nabolje u zadnjih 20 god. NISTA SAMO NAGORE!!!!!! SMANJENA STOPA NEZAPOSLENOST.... KOLIKO MLADIH LJUDI JE NAPUSTILO ALEKSINAC?????? I NIKO SE NEVRACA I SVOJ NOVAC NE ULAZE U Aleksinac zbog lopova DANIJELE POPA RACETA VESNE MOGU DA NABRAJAM I D argumentujem ..... Ko nam vedri i oblaci u opstini GORANCI I ALBANCI RADI STA HOCE !!!!! ULICE SU NAM PUSTE POSLE 15 H OMLADINA DROGIRANA KONSTANTNO PRIVREDNICI PREVARANTI NIJEDNA FIRMA U ALEKSINCU SE NEEVODI NA VLASNIKA VEC NA PERU MIKU LAZU !!!! LAZEM PROVERITE !!!!! ALEKSINAC GRAD DUHOVA !!!! _UZDRAVLJE!!!!

 • (+26) (-13)

  Grujica 14.10.2017
  Ne znam ni ja kako uspevaju ali nesto se desava poslednjih godina u Aleksincu... na bolje. Vidi se to, neko ce priznati neko nece. Mislim da najvece zasluge imaju mladi ljudi, Dalibor Radicevic, Dejan Milosevic i Dalibor Markovic koji guraju ceo sistem jer su vredni mladi ljudi.

 • (+10) (-1)

  VIOLETA 14.10.2017
  Skolski odbor O.S. Zitkovac 13.10.2017, izglasao nepoverenje diroktoru Zoranu i smenio ga. U skladu sa temom POLJOPRIVREDA, molim vas da jednu njivu opredelite za njega, sve u nadi da se vlast nece setiti da ga goni za brojne zloupotrebe u delu prijema radnika, gradjevinskih radnika, itd.

 • (+10) (-1)

  SILVANA 14.10.2017
  Zoran, bivši direktor skole Zitkovac nije sposoban ni za poljoprivredu i tamo ima da zabrlja. Nije on za nista. Ali sta je sa Mirom sekretarkom koja sve zna i pokrivala ga u svemu ?

 • (+11) (-1)

  Motika za Zorana 14.10.2017
  Bravo za školski odbor OŠ Žitkovac koji je sada već bivšem direktoru Zoranu izglasao nepoverenje, 13.10.2017. Zoranu ostaje MOTIKA i da se vrati korenima, tamo odakle je došao - ali bez Violete.

 • (+11) (-1)

  OŠ ŽITKOVAC - DRUGA ŠKOLA 14.10.2017
  OŠ Žitkovac je druga po veličini škola u opštini Aleksinac, od ukupno 14 (osnovnih, srednjih i jedne visoke).. Prosto je neverovatno da administratore ovog sajta ne interesuju burna događanja u drugoj školi po veličini u opštini Aleksinac ili su oni "svoji" pa im se ne sviđa što je njiuhov DOS (DSS) direktor smenjen na osnovu vrlo jasnih i argumentovanih prekršaja ?


[ Dodaj komentar ]