Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Selo rešava problem nezaposlenosti

rss

24.12.2011. Izvor: Večernje novosti

Srspka poljoprivreda je prošle godine izvezla robu vrednu dve milijarde dolara. Dok Hrvatska, recimo, uvozi osamdeset odsto hrane, Srbija od izvoza poljoprivrednih proizvoda najviše zarađuje. Može i više. Ali, to se sigurno neće desiti ako se nastavi propadanje sela. Čak četvrtina sela bi, kažu demografi, za dve decenije mogla da nestane.

Srpska sela propadaju, a mogla bi da zaposle veliki broj mladih, s obzirom na mogućnost plasmana poljoprivrednih proizvoda

Prof. dr Miladin Ševarlić, šef Katedre za ekonomiku poljoprivrede na beogradskom Poljoprivrednom fakultetu, kaže da bi s obzirom na mogućnost plasmana poljoprivrednih proizvoda, selo moglo da zaposli veliki broj mladih.

- Kada bi nezaposleni koji žele da se vrate na selo dobijali po 10.000 evra, koliko dobijaju strani investitori kada otvore radno mesto u Srbiji, selo bi procvetalo - kaže Ševarlić. - Kada bi mladi bračni par dobio 20.000 evra mogao bi da pokrene posao koji bi obezbedio egzistenciju ne samo njegovoj porodici...

Mladi koji odluče da se vrate na selo, dodaje Ševarlić, ne bi trebalo da se okreću ratarstvu, jer ono traži velike posede i mehanizaciju.

- Rešenje je u intenzivnoj voćarskoj ili povrtarskoj proizvodnji, u gradnji plastenika, u sakupljanju, pa i gajenju lekovitog bilja ili organskih proizvoda koji su izuzetno cenjeni - navodi Ševarlić.

ITALIJA PROFITIRA

Organske proizvode iz Srbije, napominje Ševarlić, najviše otkupljuju Italijani. Oni ih, posle uvoza, klasiraju, pakuju i prodaju znatno skuplje, kao svoj proizvod. - Potreban je samo mali korak da i mi počnemo da pakujemo proizvode i tako dođemo do zarade - kaže Ševarlić.


Komentara: 0


# dr Miladin Ševarlić
@ 

[ Dodaj komentar ]

{lg_push_subscription_title}

{lg_push_subscription_text}