Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Opština Aleksinac inicijator stečaja Alpos-a

rss

27.09.2011. Izvor: Aleksinačke novosti, RTV Alt

Godinama unazad čelnici aleksinačke opštine odbijali su da zatraže pokretanje stečajnog postupka nad Alposom (bivši FAHOP) sa Aleksinačkog Rudnika zbog dugovanja te fabrike prema opštini Aleksinac, ali su se konačno, uz dogovor sa sindikatom, odlučili na taj korak.

Opština Aleksinac inicijator stečaja Alpos-a

U petak je opština Alekinac uplatila potrebna sredstva (oko pola miliona dinara) i podnela Privrednom sudu u Nišu predlog za pokretanje stečajnog postupka. Za stečajnog sudiju određena je Snežana Vukosavljević-Obradović.

Kako je saopšteno iz SO Aleksinac lokalnoj RTV Alt, osnovni cilj pokretanja postupka je da se preduhitri da ovaj postupak pokrene neko od poverilaca Alposa u Sloveniji, jer bi u tom slučaju aleksinački Alpos bio samo deo stečajne mase, a kompletan postupak bi bio vođen pred slovenačkim sudom.

Međutim, još uvek nije saopšteno kolika su ukupna potraživanja SO Aleksinac prema Alposu i koje će sve dugove Opština tražiti.

Pored neizmirenih obaveza za poreze koji se uplaćuju Opštini, Alpos nikada nije uplatio dug od 500.000 evra, koji je nasledio prilikom preuzimanja firme.

Gotovo svi predsednici opštine Aleksinac, koji su tu funkciju obavljali od privatizacije FAHOP-a pokušali su da naplate pomenutih pola miliona evra od Slovenaca, ali su novi vlasnici uspeli da godinama prolongiraju isplatu uz lažna obećanja da će novac uložiti u fabriku za preradu vode "Bresje".

 

Komentara: 0


# Aleksinac opština Alpos Fahop SO Aleksinac
@ 

[ Dodaj komentar ]