Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Kud nestadoše klupice na Brđanci?

rss

20.08.2013. Dušan Ostojić

Aleksinac ima tu prednost što se na stotinak metara od samog centra nalazi prelep park, Brđanka.

Iako je park prepun zelenila, pešačkih staza i igrališta za decu, opet ima onih koji smatraju da taj park treba drugačije urediti.

Kud nestadoše klupice na Brđanci?

Zato su uzeli ,, zakon pod svoje ,, i uništili dvadesetak klupica na Brđanci. Na ovu temu se niko od nadležnih nije oglasio, niti javna preduzeća, niti policija ali ni predstavnici organizacija za zaštitu dece, zelenila ili lokalni ekolozi. U moru egzistencijalnih problema, narod i ne stiže da prošeta do Brđanke pa je mnogima ovakvo stanje polomljenih klupica u potpunosti nepoznato. Kako rešiti ovaj problem? U kome pronaći krivca? Najkoplikovanija rešenja su uvek i najjednostavnija. Pomoć sam potražio od ljudi iz sveta video tehnike , tužilaštva i policije. Evo zanimljivog predloga.

Osnovni video nadzor sa instaliranim komandnim centrom dovoljan za pokrivanje glavnih delova parka Brđanka, košta blizu 20.000 evra, nešto manje nego jedan opštinski auto. Uz zakonsku regulativu, komandni centar video nadzora bi mogao biti smešten u policiji. Na osnovu video dokaza, rušenja klupica ili bilo koje druge javne imovine, svakom počiniocu prekršaja se izriče kazna u iznosu od 5.000 do 50.000 dinara. Na osnovnu dokaza iz video nadzora, izjave uhvaćenog počinioca i predate prekršajne prijave policije, stvar za sud je u potpunosti čista. Onaj ko bude lomio klupe, lampione ili bilo šta drugo, može da očekuje u početku novčanu kaznu, a kasnije i kaznu zatvora. Kad se gradom pročuje da je uhapšeno nekoliko vandala, da su oni zakonski kažnjeni, siguran sam da će biti mnogo manje onih koji će uzimati ,,zakon pod svoje,, i uređivati park kako oni misle da treba, rušeći klupe i lampione.

Ko ne veruje da je ovako nešto može imati smisla na promenu ponašanja ljudi, neka se seti samo kako je nekad bilo sa saobraćajnim prekršajima. Dok policija nije uvela kazne za nevezivanje pojasa, neuključivanje svetala ili vožnje u pijanom stanju, mnogi od nas nisu ni razmišljali da se menjaju. Stvar je ista svuda u svetu, pa i kod nas. Dok čoveka ne opališ po čepu, neće se promeniti njegove navike, zar ne?

 

Komentara: 2


# javna preduzeća
@ 

▲ ▼ [+][-]


  • (+0) (-0)

    Slađan 01.09.2013.
    A to je ista stvar kao sa betonskom kantom za đubre u moravici,mnogo jaki neki ljudi.ili je neka jaka droga u pitanju.

  • (+0) (-0)

    sizif 02.09.2013.
    Radnici komunalnog su prosle godine postavili bar 20- tak korpi za otpatke. Neke su bile na banderama a neke su postavljene na beton. NEMA NI JEDNE!!! Sve su vandali pokidali i iscupali iz betona. Sramite se " gradjani" !!!


[ Dodaj komentar ]

{lg_push_subscription_title}

{lg_push_subscription_text}