Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Izborna trka IV

rss

18.02.2014. Miodrag Tasić

Zahuktava se predizborna kampanja, a mi Srbi i tako nemamo drugog posla do da gledamo u televizijski ekran. Neko prati promocije stranaka i sučeljavanje istaknutih članova pred ovo "biti il' ne biti za Srbiju".

Izborna trka IV

Tako je uvek pred izbore i svaka stranka, svaki lider tvrdi da samo on može da nas spasi propasti. Oni drugi, koji sumnjaju da nas iko više može spasiti sigurne propasti a najmanje ovi koji su nas i doveli tu gde jesmo, radije gledaju Sulejmana, farmu ili već neku stoku.

No, vratimo se izborima koji život znače. Još jedna koalicija gromoglasno nastupa u političkoj trci. Nova demokratska stranka, s ne baš novim licima. Naprotiv! Vođa te Nove demokratske stranke stari, dobro poznati Boris Tadić! Bivši Predsednik države, predsednik stranke, stare demokratske, bivši ministar, sve napred u više navrata, predsednik kućnog saveta i mnogo toga pride, ne želi da bude počasni predsednik. Sada bi da pobedi na izborima i da makar bude premijer.

Tadić je sigurno najveća zvezda koalicije koju još čine "Zajedno za Srbiju" i LSV. Ili LSD, nisam posve siguran? Dakle, i pored toga što Čanak i Petrović predvode uticajne stranke, od ugleda i provereno demokratskih principa i tradicije, a on se tek pojavio, njegova uloga i poštovanje u demokratski nastrojenom biračkom telu daju mu za pravo da se stavi na čelo jedne nove liste, pažljivo odabrane, od stručnih i proverenih kadrova, takoreći moralnih gromada!

Ono što bi moglo biti problem je činjenica da izborna lista treba da sadrži 250 imena. Mnogo je stranaka koje će se takmičiti, a stanovnika Srbije jedva preko sedam miliona. Od te brojke treba odbiti one koji nemaju biračko pravo (maloletni) i može se desiti da svako od nas punoletnih građana bude na nekoj listi. Konačno se ispunilo ono socijalističko: svako ima pravo da bira i da bude biran!

Problem, takođe, može biti i u velikom kvalitetu stranaka. Pa se nekome dopada nešto iz programa jedne stranke, ali, isto tako, i neke stvari kod drugih. Prihvatljiv mu je ovaj lider, ali ni onaj sa druge liste nije za potcenjivanje. Takvi birači obično ne mogu da se odluče za jednog, pa zaokruže dve ili tri izborne kombinacije!

Vratimo se psihologu. On je mnogo učinio za svoj narod. Prosečan građanin će u trenu izrecitovati bar deset velikih dostignuća Borisa Tadića. Bilo je, doduše, i grešaka. Ali, na greškama se čovek uči. Sada je prilika da ispravi sve što nije bilo dobro. A ono dobro da bude još bolje!

Miodrag Tasić
Miodrag Tasić

Komentara: 0


# Miodrag Tasić izbori Boris Tadić Nova demokratska stranka
@ 

[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima