Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

8 miliona dinara ne pokriva ni 1% štete

rss

04.07.2011.

U petak je u sali Skupštine opštine Aleksinac održana konferencija za štampu povodom trenutne situacije u opštini Aleksinac nakon elementarne nepogode od 24. juna. Na konferenciji za novinare govorili su predsednik opštine Aleksinac i komandant Štaba za vanredne situacije, Ivan Dimić i predsednik komisije za procenu štete, Miroslav Popović.

Kako je rekao predsednik opštine, vanredna situacija u opštini Aleksinac ukinuta je na sednici Štaba u četvrtak, međutim, situacija je i dalje teška.

Dimić je na konferenciji za novinare rekao da na teritoriji alkesinačke opštine stradalo oko hiljadu objekata i 12 hiljada hektara oranica. Prema prvim procenama, na 5 hiljada hektara površine, u dvadesetak naselja stradali su usevi od 80 do 100 posto. Na ostalim oranicama oštećenja se kreću od 30 do 50 odsto.

Što se tiče stambenih objekata tu su oštećenja od 10 do 80 odsto. Privreda je pretrpela štetu od 60 miliona dinara, što direktno, što indirektno zbog trodnevnog nestanka struje.

Na adresu Opštinske uprave i mesnih kancelarija opštine Aleksinac ovih dana stiglo je oko 1600 zahteva za naknadu štete, a kako je rok za podnošenje zahteva ponedeljak 4. jul, očekuje se da će ih biti još. Opština Aleksinac dobila je obećanu interventnu pomoć od Vlade Srbije u iznosu od 8 miliona dinara, međutim, ova sredstva nedovoljna su da pokriju štetu koja, prema prvim procenama, iznosi milijardu i 60 miliona dinara. Osim toga, opštini Aleksinac potrebna je stručna pomoć u proceni ukupne štete.

„Osam miliona dinara, koliko iznosi državna pomoć u ovom trenutku, ne pokriva ni 1% štete, s toga pozivamo državne institucije da pokažu više solidarnosti u ovom kritičnom trenutku.“ – rekao je na konferenciji za štampu predsednik opštine Ivan Dimić.

Kako su sredstva namenjena za reagovanje u vanrednim situacijama u iznosu od 3 miliona dinara, kojima raspolaže opština Aleksinac, nedovoljna da pokriju štetu nanetu našoj opštini, Štab za vanredne situacije uputio je apel za pomoć svim državnim organima, jedinicama lokalne samouprave i ambasadama da u skladu sa svojim mogućnostima pomognu građanima opštine Aleksinac.

Predsednik opštine Aleksinac Ivan Dimić je podsetio, da je za sedam godina u Aleksincu u tri navrata proglašavano vanredno stanje, a u poslednje tri godine dva puta i da iskustva pokazuju, da šteta u potpunosti nikada nije sanirana.

Kako je popuštala medijska pažnja, sve je manje bilo interesovanja za stradale građane. Dimić je izrazio bojaznost da će i ovog puta biti tako i da su interventna sredstva vlade Srbije od osam miliona dinara nisu dovoljna za saniranje štete od preko milijardu dinara.

On očekuje znatnu pomoć od Republike. U suprotnom, po Dimićevim rečima, može se očekivati iskazivanje nezadovoljstva građana protestima, jer je za vreme krize sa strujom bilo i nekoliko blokada po putevima.

Opština Aleksinac će ovih dana otvoriti i žiro račun, kako bi svi oni koji su u mogućnosti, finansijski pomogli.




# predsednik opštine Ivan Dimić Aleksinac opština štab za vanredne situacije vanredna situacija vanredno stanje
@


 



Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima